Gemeente Breda

Breda start aanbesteding Nieuwe Mark



De gemeente Breda heeft via het plaatsen van een vooraankondiging bij de Europese Gemeenschap te Luxemburg het startsein gegeven voor de aanbesteding van de uitvoering van werkzaamheden aan de Nieuwe Mark. Het werk is zo omvangrijk dat de gemeente verplicht is het Europees aan te besteden.

Belangstellende aannemers kunnen, zodra de aankondiging halverwege januari 2005 vanuit Luxemburg gepubliceerd wordt, het bestek opvragen. Dit is een uitgebreid boekwerk van ruim 15 kg. waarin de gemeente zeer uiteenlopende eisen vastlegt ten aanzien van maten, afmetingen, gebruikte materialen, gebruikte werkmethoden, veiligheid, leefbaarheid, bereikbaarheid en de datums waarop onderdelen van het werk en het gehele werk klaar moeten zijn.

Halverwege het voorjaar van 2005 vindt de feitelijke aanbesteding plaats op het Bredase Stadskantoor. Een aanbesteding is een uitnodiging aan aannemers en aannemerscombinatie om persoonlijk met een raming te komen waarvoor zij de werkzaamheden willen uitvoeren. Dan worden alle inschrijvende aannemers in de gelegenheid gesteld hun bod in een gesloten envelop te deponeren in een afgesloten doos. Onder toeziend oog van ambtenaren van de gemeente Breda en de deelnemende aannemers worden de enveloppen een voor een opengemaakt en het bedrag voorgelezen. Vervolgens wordt hier een proces-verbaal van opgemaakt

Afhankelijk van de gunningscriteria gaat de gemeente na of de aannemer financieel, organisatorisch, juridisch en technisch in staat is het werk uit te voeren. Deze beoordeling duurt enkele weken. Zodra er groen licht gegeven wordt, wordt het werk officieel gegund en verstrekt de gemeente Breda een opdracht aan de aannemer of aannemerscombinatie.

Na de opdrachtverstrekking krijgt de aannemer enkele weken voorbereidingstijd om het werk te plannen en de ingewikkelde logistiek goed op papier te krijgen. Vervolgens vindt de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden plaats.

Breda, 26 november 2004