Gemeente Amsterdam

Evaluatie cameratoezicht Amsterdam-Centrum
Dit is een gezamenlijk persbericht van stadsdeel Amsterdam-Centrum en de Centrale Stad.
26 november 2004 - Eveline Papa

Sinds de invoering van het cameratoezicht zijn er minder delicten gepleegd op de Wallen en in het Nieuwendijkkwartier. Op de Wallen nam het aantal delicten af met 27% (van 156 naar 114 incidenten) en in het Nieuwendijkkwartier met 30% (van 163 naar 114 incidenten). In beide gebieden blijkt deze daling groter dan in de rest van de politieregio. Dit blijkt uit de evaluatie cameratoezicht Amsterdam-Centrum 'Effectmeting Wallen en Nieuwendijkkwartier' van de DSP-groep in opdracht van de gemeente en stadsdeel Amsterdam-Centrum. In de evaluatie hebben de onderzoekers zich gebaseerd op zowel de 'harde' politiecijfers zoals aangiften en meldingen, als op veiligheidsgevoelens die zijn gemeten met behulp van enquêtes, interviews e.d. onder bewoners, passanten en ondernemers. De effectmeting is relatief vroeg gehouden, in juni 2004. De proef met het toezicht houden met camera's was toen vier maanden van start.

Tevredenheid
Uit de evaluatie blijkt onder meer dat het percentage slachtoffers van criminaliteit en /of overlast onder bewoners in het Wallengebied is gedaald van 49% naar 32% en bij ondernemers van 44% naar 25%. Ook bij de ondernemers op de Nieuwendijk werd een verbetering geconstateerd. In de enquêtes liet een overgrote meerderheid van de bewoners, ondernemers en bezoekers in zowel het Wallengebied als het Nieuwendijkkwartier weten dat zij positiever zijn gaan denken over het cameratoezicht. Tweederde van de ondervraagden vond dat de beelden 24 uur per dag moesten worden bekeken, onder de ondernemers was dit zelfs meer dan 80%. De groep mensen die cameratoezicht als een aantasting van hun privacy zien is licht afgenomen. Daarnaast blijkt dat op de Nieuwendijk nauwelijks een verplaatsing van criminaliteit heeft plaatsgevonden. In het Wallengebied is de criminaliteit verschoven naar plekken binnen het cameragebied die niet door de camera's worden bestreken. Samengevat luidt de conclusie van de evaluatie dat er met name in het Nieuwendijkkwartier grote tevredenheid heerst over het instrument toezicht houden met camera's. Het Wallengebied is overwegend positief, wel wordt er aandacht gevestigd op de ongewenste verplaatsingseffecten en de wijziging in de groep van overlastgevende dealers en verslaafden: Om deze effecten tegen te gaan zal het stadsdeel drie extra camera's plaatsen.

Aanbevelingen
Verder wordt er in de evaluatie een aantal aanbevelingen voor eventuele andere cameratoezichtprojecten gedaan, zoals bij het plaatsen van de camera's rekening te houden met de kenmerken van het gebied; bomen en reclameborden kunnen het beeld blokkeren en het opstellen van een protocol voor het bewaren, vernietigen en verstrekken van camerabeelden. Stadsdeel Amsterdam- Centrum voert deze aanbevelingen uit.

Project
In totaal hangen er 26 camera's: 16 in het Wallengebied en 10 in het Nieuwendijkkwartier. In het wijkteambureau Beursstraat is een monitorruimte ingericht waar de beelden 24 uur per dag worden opgenomen en drie dagen worden bewaard. Iedere dag kijken speciaal opgeleide medewerkers van de Dienst Stadstoezicht naar de beelden en melden de incidenten die ze waarnemen aan de politie. Achteraf kunnen beelden worden opgevraagd door de politie en als bewijsmateriaal aan een strafrechtdossier worden toegevoegd. Er is ook een koppeling gemaakt naar het wijkteambureau Nieuwezijds Voorburgwal. Als het nodig is kan vanuit beide bureaus direct actie worden ondernomen naar de politiemensen op straat.

pb-193

© Gemeente Amsterdam