Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 27 november 2004

Voorzitterschap van Peter Broens naar Nathalie Masurel

EADV werd in 19 jaar bestuurd
door vijf voorzitters

Peter Broens, sinds 1996 diabetesverpleegkundige in Winterswijk en sinds tweeënhalf jaar voorzitter van de EADV, is op 26 november afgetreden als voorzitter. Hij blijft nog wel actief binnen de internetcommissie en de symposium- commissie van de EADV, de Eerste Associatie van Diabetes- Verpleegkundigen. In verband met het tussentijds
vertrek van Peter Broens zal Nathalie Masurel als vice- voorzitter voor de periode van één jaar het voorzitterschap van de EADV overnemen.

In zijn laatste voorwoord in het EADV-Magazine van komende maand zegt Broens dat hij met een 'dubbel gevoel' afscheid neemt. Rationeel heeft hij de beslissing genomen om zijn gezondheid voorrang te geven. Emotioneel doet het hem pijn, want de EADV is een actieve, professionele vereniging die hard werkt en veel heeft bereikt in de afgelopen jaren.

Peter Broens (geboren in 1959) is vanaf 1977 werkzaam als verpleegkundige in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Na de SSSV-opleiding in 1996 is hij daar nu ook actief als diabetesverpleegkundige. Bij zijn aantreden als bestuurslid van de EADV in 1998 zei hij: "In de afgelopen jaren heeft de EADV zich steeds meer en beter geprofileerd. De vereniging heeft een grote inzet getoond om de zorg voor de mens met diabetes door professionals te optimaliseren. Zelf hoop ik eraan mee te werken om deze professionalisering nog meer gestalte te geven. Ook de eenduidigheid in behandeling en begeleiding heeft mijn extra aandacht. Het gaat om een optimale zorg voor de mens met diabetes mellitus. Hierbij vind ik samenwerking erg belangrijk."

Bij zijn afscheid als voorzitter zegt Broens terug te kijken op een periode waarin hij veel heeft geleerd over samenwerking en ontwikkelingen binnen de diabeteszorg: "Veel geleerd over het discussiëren, het sluiten van compromissen en het bereiken van consensus." Zijn functie als bestuurslid van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) zal daaraan ook zeker hebben bijgedragen. Ook de samenwerking met de Algemene Vergadering Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV) heeft volgens Broens meer "handen en voeten gekregen en zal in de toekomst nog inniger gaan worden".

Negentien jaar EADV

Peter Broens was de vijfde voorzitter van de bijna negentienjarige EADV. De eerste voorzitter was Marianne van de Wetering, die in januari 1986 zelf ook het initiatief nam om een vereniging op te richten voor diabetesverpleegkundigen en andere professionals. De vereniging heette toen nog European Association of Diabetes Educators (EADE). Marianne van de Wetering werd in februari 1993 opgevolgd door Hans Goossens, bij welke gelegenheid zij zelf benoemd werd tot erelid van de EADE. Hans Goossens was voorzitter tot november 1994. Na zijn tamelijk plotselinge vertrek werd aan Marianne van de Wetering gevraagd tijdelijk het voorzitterschap waar te nemen. In maart 1995 trad Marie-Louise van Nieuwenhuizen-de By (vanaf 1992 al bestuurslid) aan als nieuwe voorzitter. Na haar aftreden in 1997 werd zij in 1999 erelid van de EADV. Marie-Louise van Nieuwenhuizen overleed in januari 2001 op 45-jarige leeftijd.

De nieuwe voorzitter in februari 1997 werd Els Denis-Thissen, die op dat moment al zes jaar bestuurslid was van de EADE. Tijdens haar voorzitterschap werd de EADE ingrijpend gereorganiseerd. Vanaf april 1998 werd de nieuwe naam Eerste Associatie van DiabetesVerpleegkundigen (EADV). Met de wijziging van de statuten en de verenigingsnaam werd beoogd de positie van diabetesverpleegkundigen verder te versterken.

Huishoudelijk reglement

Na ruim vijf jaar voorzitterschap gaf Els Denis in juni 2002 de hamer over aan Peter Broens, die op dat moment al vier jaar bestuurslid was. Tijdens zijn voorzitterschap werd in 2004 het huishoudelijk reglement van de EADV gewijzigd, waardoor ook praktijkondersteuners met een verpleegkundige achtergrond en aandachtsgebied diabetes mellitus volwaardig lid kunnen worden van de EADV.

Deze ontwikkeling sluit aan bij wat Peter Broens bij zijn komst als EADV-voorzitter in 2002 zei over de toekomst: "In 2025 is de patiëntengroep zo groot, dat er optimale samen- werking zal plaatsvinden tussen de verschillende behandelaren, inclusief de nieuwe beroepsgroepen, zoals bijvoorbeeld prak- tijkondersteuners. Iedere patiënt krijgt begeleiding en educa- tie op individueel niveau daar waar hij de zorg wil hebben."

*****************************************

Verzonden door
Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09
fax (033) 480 91 45
e-mail gh@xs4all.nl