CANADIAN BOREAL INITIATIVE

Conferentie richt aandacht op belang van het boreal gebied

Internationale conferentie richt aandacht op belang van het boreal gebied in Canada en Rusland - 's werelds laatste, grote oerbosgebieden

OTTAWA, Canada, November 26/PRNewswire/ -- Een van 's werelds grootste milieuorganisaties heeft vandaag een aanbeveling gedaan voor de bescherming van het boreaal gebied van Canada en Rusland - het gebied met een aantal van de grootste, resterende, onaangetaste bossen en wetlands.

De aanbeveling werd gedaan in Bangkok tijdens de derde mondiale natuurbeschermingsconferentie van de World Conservation Union (IUCN), de grootste bijeenkomst voor natuurbescherming sinds de VN-topconferentie over milieu in Johannesburg in 2002. In Canada en Rusland bevinden zich de laatste, resterende stukken ongerept boreaal bos, dat voorheen ook Zweden, Finland en Noorwegen bedekte.

De aanbeveling van IUCN dringt erop aan dat Canada en Rusland de algehele gezondheid van het boreaal gebied beschermen; de rechten en belangen van inheemse volken respecteren bij besluiten betreffende grondgebruik; en plannen maken alvorens nieuwe industrie te ontwikkelen in het gebied.

'In tegenstelling tot zoveel andere, voorheen grote bossen en wetlands hebben we in Canada's boreaal gebied een geweldige kans om het behoud te plannen voordat enige toekomstige ontwikkeling zal plaatsvinden. Nochtans staat dit gebied onder een toenemende ontwikkelingsdruk, aangezien commerciële belangen in industriële houtkap, waterkrachtcentrales, mijnbouw en olie- en gaswinning blijven groeien,' zei Cathy Wilkinson, directrice van het Canadees Boreaal Initiatief (CBI) en afgevaardigde in Bangkok.

Een conferentieworkshop gepresenteerd door het CBI en het in de VS-gevestigde Natural Resources Defense Council (NRDC) brachten het boreaal-bosbeschermingsraamwerk van het CBI onder de aandacht - een evenwichtige visie voor bescherming en ontwikkeling voorgelegd door een buitengewone alliantie van 11 bedrijven, First Nations (inheemse volken) en natuurbeschermingsorganisaties. Afgevaardigden van de raamwerkondertekenaars Poplar River First Nation, Tembec Inc. en de Canadese Parks and Wilderness Society waren ook in Bangkok om te spreken over hun betrokkenheid bij de verwezenlijking van de raamwerkvisie.

'De workshop gaf IUCN-leden vanuit de hele wereld de kans meer te weten te komen over de innovatieve manieren waarop vooral First Nations het boreale bos beschermen, 'zei Susan Casey-Lefkowitz van NRDC en afgevaardigde.

'De aanbeveling geeft duidelijk het internationale belang aan van de ecologische en culturele waarden van het boreaal gebied.'

Het in 1948 opgerichte IUCN omvat milieuorganisaties en overheidsinstellingen uit 140 landen. Meer dan 10.000 wetenschappers nemen deel aan zes wereldwijde commissies. Meer informatie vindt u op http://www.iucn.org/congress/index.cfm.

De volledige tekst van de aanbeveling vindt u op http://www.borealcanada.ca.

Source: Canadian Boreal Initiative

Kelly Acton, Canadees Boreaal Initiatief, +1-613-762-2525, kacton@borealcanada.ca

29 nov 04 08:21