Centrum voor Arbeidsverhoudingen

CNV Publieke Zaak - 26 november 2004

CNV-bonden stemmen met `frisse tegenzin' voor Sociaal Akkoord

Het algemeen bestuur van het CNV (waarvan CNV Publieke Zaak deel uitmaakt) heeft op vrijdag 26 november `met frisse tegenzin' ingestemd met het eerder gesloten concept-Sociaal Akkoord tussen kabinet, vakbonden en werkgevers. De bond hield hierover de afgelopen week zes ledenraadplegingen.

Daarnaast konden leden in de afgelopen weken via de telefoon en het internet hun mening geven en vragen stellen. CNV Publieke Zaak hield op deze website ook een forum over de afspraken. De leden blijken vooral tevreden over de manier waarop het CNV zich de afgelopen maanden heeft gemanifesteerd. Voor dit optreden kreeg het CNV van hen een 8, de inhoud van het Sociaal Akkoord moest het doen met een magere 6.

Argusogen
" Dat komt mede doordat er met argusogen naar de politiek wordt gekeken. De leden hebben weinig vertrouwen in de politiek. Er staan mooie woorden op papier, maar dat is niet genoeg. Het vertrouwen moet eerst weer worden verdiend en dat zal tijd kosten. Dit geldt overigens ook voor de werkgevers", stelt CNV-voorzitter Doekle Terpstra. Het concept-Sociaal Akkoord werd op vrijdag 5 november gesloten. In het akkoord staan afspraken op het gebied van WAO, WW, Vut, prepensioen en levensloop.

Pijnpunten
Tijdens de ledenraadplegingen van CNV Publieke Zaak werden de afspraken van het Sociaal Akkoord uitgelegd en was er gelegenheid voor het stellen van vragen en discussie. Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid in met het Sociaal Akkoord. Voorzitter Paul Koeslag van CNV Publieke Zaak bracht op donderdag 25 november 2004 verslag uit aan de Algemene Vergadering over deze ledenraadplegingen. De AV is het hoogste verenigingsorgaan binnen de bond. Namens het hoofdbestuur stelde hij de Algemene Vergadering voor in te stemmen met het Sociaal Akkoord. Door de acties van de afgelopen maanden heeft het kabinet het eigen eindbod van het voorjaar verbeterd. Dat neemt niet weg dat er nog pijnpunten zijn. Paul Koeslag: "We kregen tijdens de ledenraadplegingen veel vragen van leden of zij ook in de toekomst eerder kunnen stoppen met werken. De pijn zit vooral bij mensen die net buiten de overgangsregeling vallen." Iedereen die op 1 januari 2005 55 jaar is kan nog wel gebruik maken van de huidige vut- en prepensioenregelingen.

Hard CAO-overleg
Koeslag benadrukte dat het Sociaal Akkoord een raamwerk is die nu in de verschillende sectoren in de praktijk moet worden gebracht. "De afspraken zullen we nu per CAO en per pensioenfonds gaan invullen. Hoe dat precies uitpakt is nu nog niet te overzien. Ik voorspel moeilijke CAO-onderhandelingen. Werkgevers zullen moeten betalen, zodat het voor werknemers aantrekkelijk is mee te doen aan het levensloopfonds. Werkgevers die dat niet willen, komen ons tegen. Het is best mogelijk dat we onze leden opnieuw moeten mobiliseren om in actie te komen." Met deze opstelling was de Algemene Vergadering het helemaal eens en gaf CNV Publieke Zaak hiermee het groene licht in te stemmen met het Sociaal Akkoord.

---