Socialistische Partij

Peijs Oost-Indisch doof en blind voor kritiek op aanbestedingen

26-11-2004 * Minister Peijs (Verkeer) heeft alle kritiek die de afgelopen jaren is geuit op de marktwerking in het OV, weggehouden uit haar evaluatie hiervan. SP-Kamerlid Arda Gerkens is stomverbaasd over het vandaag verschenen rapport: "Jarenlang is van alle kanten kritiek geleverd op deze aanbestedingen. De minister rept hier echter met geen woord over. Van deze evaluatie stond de uitkomst al vast voor de eerste letter op papier kwam: Peijs evalueert niet, maar scheept de Kamer af met propaganda."

Eind jaren '90 is onder minister Netelenbos de Wet Personenvervoer 2000 opgesteld. Deze wet heeft als doel subsidies voor het stads- en streekvervoer af te bouwen. Provincies en kaderwetgebieden moeten openbaar vervoer aanbesteden en zodoende marktwerking introduceren. Gerkens: "Het beoogde kwaliteitswinst wordt totaal niet gehaald, maar het gevolg is wel dat er massaal buslijnen verdwijnen in minder bevolkte gebieden. Het openbaar vervoer verschraalt enorm."

Volgens de SP liggen de problemen niet alleen in het verdwijnen van buslijnen, maar ook in verslechterde arbeidsomstandigheden en het schrappen van service. "De minister gaat hier echter geheel aan voorbij of ontkent dit zelfs. Afgelopen woensdag bleek ze hier ook al niks van te weten, toen ik haar in de Kamer confronteerde met het verdwijnen van 15 buslijnen in Noord-Nederland. Maar ze houdt zich doof en blind blijft, als in trance, de mantra's van de heilige marktwerking oplepelen."