Gemeente Tiel


Grote boom bij ingang Taluud moet weg

De gemeente heeft een kapvergunning aangevraagd voor de grote oude boom op de hoek van de Stationsstraat met de inrit naar de parkeerplaats het Taluud (parkeerterrein achter de Rabo-bank). De beeldbepalende boom verkeert in een slechte staan en zal binnenkort worden gekapt.

Uit een boominspectie blijkt dat de boom een slechte opbouw heeft van de stam en stamvoet. Hier zit namelijk een holte waardoor de stabiliteit van de boom niet al te best meer is. De boom heeft bovendien schade geleden door een storm en hierdoor is de kans op vallende takken groot.

Binnenkort start het werk om op het parkeerterrein Taluud achteraf betaald parkeren in te voeren. Tegelijkertijd wordt de inrit aan de Stationsstraat vernieuwd en komt er een trottoir. Hiervoor moeten boomwortels gekapt worden waardoor de stabiliteit van de boom niet meer te garanderen is. Omdat de boom toch al van slechte kwaliteit is, zijn de werkzaamheden in het kader van herinrichting parkeerplaats 'Het Taluud' een goede aanleiding de boom te kappen.

Omdat de boom van waarde is voor het stadsschoon en het milieu wordt een herplantplicht voor één boom opgelegd. De herplant van deze boom moet plaats vinden op dezelfde plaats. Het is nog niet bekend wat voor soort boom er terug komt. De kapvergunning voor de boom staat deze week in de krant.

Laatst bijgewerkt: 25 november 2004