Gemeente Tiel


Rioolafvoer in buitengebied kan beter

De gemeente wil de rioolafvoer in het buitengebied verbeteren. Alle bewoners in het buitengebied ontvangen deze week hierover een brief. Aanleiding voor de aanpak zijn de vele storingen en hoge kosten voor onderhoud van de pompputten. Bewoners in het buitengebied zijn niet zoals in de stad aangesloten op de normale riolering maar op een zogeheten drukriool. Door de elektrische en mechanische onderdelen is dit systeem kwetsbaarder dan de normale riolering. Een rood lampje op de pompput geeft aan dat er een storing is. Om storingen te voorkomen is het belangrijk dat er geen hemelwater in de riolering terecht komt. Regenpijpen en terreinputten moeten naar de sloot afwateren. Verder is het van belang dat grondleidingen waterdicht zijn. De gemeente zal dit de komende tijd gaan controleren. Om lekkende grondleidingen op te sporen wordt een videocamera ingezet. De gemeente vraagt de bewoners in de brief zelf alvast te kijken of ze maatregelen kunnen nemen. De gemeente is bewoners graag behulpzaam met advies en onderzoek.

Videocamera in riool Tiel-Oost
Deze week start de gemeente met de reiniging en inspectie van een deel van het rioolstelsel in de wijken Latenstein, Het Ooij, Bomenbuurt en Tiel-Oost. Het werk duurt circa twee maanden. Het is niet nodig de straten hiervoor af te sluiten. Wel kan op de plaats van de werkzaamheden, voor korte tijd verkeershinder ontstaan. Om goed in het riool te kunnen vraagt de gemeente de bewoners hun auto in deze periode niet boven of vlakbij een rioolput te parkeren. De rioolputten zijn te herkennen aan een ronde of vierkante gietijzeren deksel met een doorsnelde van 50 tot 60 cm. Het bedrijf dat de reiniging en inspectie uitvoert is Van de Valk en de Groot BV uit Waalwijk in samenwerking met Oomen uit Sprundel. Bij eventuele problemen tijdens het werk kan met contact opnemen met de opzichter de heer B. Douwe. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0344-637 111.

Het voorkomen van overlast
Het reinigen van de riolen geeft meestal geen overlast. Toch is het verstandig enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Tijdens het reinigen ontstaan drukverschillen in het riool. Bij een goedwerkend ontluchtingssysteem in de woning en een goed functionerende rioolaansluiting kunnen er in theorie geen problemen ontstaan. Omdat dit niet altijd het geval is, worden de bewoners geadviseerd de kleppen van de toiletpotten dicht te doen. Daarnaast is het verstandig om de afvoer- en ontluchtingsopeningen van laaggelegen doucheputjes, wastafels en andere afvoeren, af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld door er een opgevouwen natte dweil in te leggen.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 25 november 2004