FNV Berichtenservice.

Integratieaanpak kabinet werkt niet

"Het kabinet legt in haar minderhedenbeleid teveel de nadruk op de belemmeringen en niet op de specifieke mogelijkheden van allochtone mensen. Logisch dus dat de resultaten te wensen over laten", aldus FNV's vice-voorzitter Agnes Jongerius op de Landelijke FNV-dag etnische minderheden. Juist de huidige ontwikkelingen moet je, volgens Jongerius aangrijpen om wat wel lukt - integratie door arbeidsparticipatie - verder uit te bouwen.

"Het beleid dat het kabinet voert is niet effectief," zegt Jongerius. Wat het kabinet doet, is algemeen beleid voeren op basis van algemene belemmeringen. Meten is weten, maar door het kabinet wordt niet geanalyseerd wat nu precies knelpunten zijn. En wat nodig is om de positie van specifieke groepen, zoals etnische minderheden, te bevorderen. Logisch dus dat de resultaten te wensen over laten".

"De economische tegenwind waar iedereen over rept mag niet het excuus zijn om de kansen die er wel degelijk zijn te benoemen", zegt Jongerius. Na 2006, als de babyboomers de arbeidsmarkt verlaten, zijn er mogelijkheden voor die groepen die nu niet of onvoldoende aan bod komen. Juist nu is hèt moment om te investeren in opleiding en ontwikkeling van werknemer. Daarvoor zijn wel stageplaatsen, leerwerktrajecten en duale trajecten nodig.

Gelijke kansen op in- en doorstroom, gelijke beloning en een gedragscode. De huidige ontwikkelingen maken dat er meer dan ooit aandacht moet zijn voor niet-discriminerende en niet-racistische benadering door alle betrokken partijen. De FNV opent daarom vandaag een internetmeldpunt. De verwachting is dat er niet alleen klachten maar juist ook veel ideeën om de positie van etnische minderheden te verbeteren worden gepost.

27 november 2004