Ingezonden persbericht


(15 november 2004 - Bericht van Omslag - Niet-Winkeldagcampagne)

P E R S B E R I C H T

Ontspanningsmassage voor gestreste consumenten

Eindhoven, 15 november 2004 - Gestreste consumenten die even tot rust willen komen tijdens de koopdrukte, maken zaterdag 27 november kans op een gratis ontspanningsmassage. Het is een activiteit in het kader van de dertiende internationale Niet-Winkeldag (Buy Nothing Day).

De Niet-Winkeldag is de jaarlijkse protestdag tegen de Westerse consumptiecultuur. Het principe 'Consuminderen voor een schoner milieu en een eerlijker verdeling van de rijkdommen die de aarde biedt' blijkt veel mensen aan te spreken.

Op zo'n tien plaatsen in Nederland zullen tijdens de Niet-Winkeldag acties plaatsvinden. De acties staan ondermeer op stapel in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle.

Favoriet zijn de gratis-spullen-kramen en het gratis uitdelen van soep. In Rotterdam zullen Niet-Winkelaars met een bakfiets met baldakijn rondrijden, waarin zich enkele ernstige koopzieken bevinden. Deze wagen wordt begeleid door doktoren en verplegend personeel, die antihebzuchtpillen uitdelen en Eerste Hulp Bij
Overconsumptie pakketjes. Andere activisten, met een omgekeerde boodschappentas op hun hoofd, dragen teksten met zich mee als 'Ik koop vandaag niets' en 'Ik heb geen last van reclame'.

Het initiatief voor Buy Nothing Day ontstond in 1992 in Canada. Sindsdien heeft de feestdag voor bevrijde
consumenten zich verspreid over de wereld.
De Niet-Winkeldag zal op 27 november ook worden gevierd in Duitsland (Kauf Nix Tag), Groot-Brittanie (Buy Nothing Day) Indonesie (Hari Tanpa Belanja), Portugal (Dia Sem Compras), Denemarken (Koeb intet dag), Finland (Ala osta mitaan-paiva), Frankrijk (Journee sans Achats), Israel, Italie (Giornata del non acquisto), Japan, Noorwegen (Kjopefri dag), Canada en de VS (Buy Nothing Day) en Zweden (En Kopfri Dag).

Dit jaar valt de Niet-Winkeldag samen met het Nederlands Sociaal Forum, dat plaatsvindt in de Beurs van Berlage onder het motto 'Een andere wereld is mogelijk'. Ook hier zal ongetwijfeld aan de orde komen hoe consumenten hun invloed kunnen inzetten voor een duurzamer toekomst.

-------

Noten voor de pers

Meer over de achtergronden van de Niet-Winkeldag is te vinden op http://www.koopniets.nl

Hier is onder 'acties en contacten' ook het overzicht te vinden van de plaatselijke initiatiefnemers.

Meer weten: 040-2910295 (Dick Verheul, Marta Resink, Annemarie Opmeer)

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Omslag - Niet-Winkeldagcampagne