Protestantse Kerk in Nederland


Werkdag Vluchtelingen over 'terugkeer'

(16-11-2004)
De Projectgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken in Nederland houdt op 27 november van dit jaar haar jaarlijkse werkdag. Dit jaar is het thema Terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers: eerst geloven, dan zien. Hoofdinleider dit jaar is Anton van Kalmhout, hoogleraar Strafrecht en Vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Tilburg.

Het thema terugkeer is onontkoombaar. Minister Verdonk heeft haar politieke lot verbonden aan het uitzetten, in de komende drie jaar, van 26.000 asielzoekers die al uitgeprocedeerd zijn of dat binnenkort raken. Terwijl het gehele overheidsapparaat gericht is op het laten terugkeren van uitgeprocedeerde asielzoekers naar hun land van herkomst, zitten er slechts een handjevol mensen in Vertrekcentrum Ter Apel. Hoe gaat het terugkeerbeleid nu in zijn werk? Gaat het lukken om mensen terug te sturen? Of is het helemaal niet de bedoeling dat uitzetting gaat plaatsvinden en is afschrikking de verborgen agenda? Wat gaat er met de mensen gebeuren die na Ter Apel niet uitzetbaar blijken te zijn?

Anton van Boxtel zal op deze vragen ingaan, mede op basis van recent onderzoek dat hij gedaan heeft naar terugkeerbevorderende en terugkeerbelemmerende factoren.
Vervolgens vindt een gesprek plaats over de toekomst van de noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Op het moment zoeken de organisatoren naar een wethouder en naar een persoon uit de noodopvang zelf om hun visie daarop te geven.

In de middag vinden vier workshops plaats over de volgende onderwerpen:

1. Toekomst van de noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, m.m.v. John van Tilborg

2. Kinderen en de (on)mogelijkheden van terugkeer, m.m.v. Simone Bommeljé, Defense for Children International.

3. Breng je als hulpverlener terugkeer ter sprake? Op welk moment dat je dat dan eventueel en hoe doe je dat?

4. Christelijke ethiek volgens Balkenende: over de kloof tussen hooggestemde idealen en praktische uitwerking in beleid door het huidige kabinet.

U wordt van harte uitgenodigd om aan deze Werkdag Vluchtelingen 2004 deel te nemen. De werkdag wordt gehouden op 27 november 2004 van 10.00 tot 16.00 uur in de Guido de Brès Scholengemeenschap, Arnhemseweg 65 in Amersfoort. Opgave kan vóór 20 november bij het secretariaat van de Projectgroep Vluchtelingen, p/a Justitia et Pax, Postbus 16334, 2500 BH Den Haag, tel (070) 313 68 00, e-mail mpe@justitiaetpax.nl. Graag uw voorkeur voor een workshop aangeven! U ontvangt geen bevestiging van inschrijving. Een lunch wordt u aangeboden!.