VOFF

Vrijwilliger meet natuur

Circa 15.000 vrijwilligers werken jaarlijks mee aan het verzamelen van flora en faunagegevens. Hierdoor meten zij voor- en achteruitgang in de natuur. Nieuwe resultaten van deze natuurmonitoring zijn beschikbaar en worden gepresenteerd op de landelijke dag van de Vereniging Onderzoek Flora en Fauna (VOFF) op zaterdag 27 november 2004 van 09.30 tot 17.00 uur in De Vereeniging te Nijmegen.

Netwerk ecologische monitoring (NEM)
De vrijwilligers nemen deel aan bestaande meetnetten. Volgens een vastgestelde methode verzamelen zij flora en fauna gegevens. De gegevens van meerdere jaren worden met elkaar vergeleken en geven een voor- of achteruitgang in de natuur weer. De resultaten van de meetnetten die onderdeel uit maken van het NEM zullen in negen boeiende lezingen worden gepresenteerd. Aan bod komen de soortgroepen zoogdieren, paddestoelen, libellen, planten, reptielen, korstmossen en vlinders.

Natuur in beeld
Van Eikhaas tot Schaapje, Hotspots van zeldzame en bedreigde korstmossen en Stadsvlinders die profiteren van ecologisch beheer zijn drie titels van lezingen die onderdeel uitmaken van het programma op de landelijke dag van de VOFF. Tussen alle lezingen door is er volop gelegenheid om een uitgebreide informatiemarkt te bezoeken. De entree van deze dag is geheel gratis. Kijk voor meer informatie op www.voff.nl

Parallel programma
Tijdens deze dag is gelijktijdig het lezingenprogramma van SOVON Vogelonderzoek Nederland waar natuur- en vogelliefhebbers lezingen kunnen bijwonen. Bij deze lezingen staat de soortgroep vogels centraal en komen met name Oehoe, scholeksters en ganzen in beeld.


----------------