Nationale Jeugdraad


www.jeugdraad.nl

PERSBERICHT

Utrecht, 22 november 2004

Europese jongeren ontwerpen eigen jeugdbeleid
Jongeren stellen Verklaring van Rotterdam op

Europese regeringsleiders maken zich zorgen over de toekomst van jongeren. Ze willen een 'Europees pact voor de jeugd' opstellen. Mooi dat jongeren weer op de agenda staan, maar hoe zien zij zélf hun toekomst? Hierover gaan jongeren tijdens het Jeugdevenement in debat met de directeuren-generaal van de EU-lidstaten. Honderd jongeren uit heel Europa komen 27 tot en met 29 november in Rotterdam bij elkaar. Samen geven ze hun kijk op het Europees jeugdbeleid en overhandigen hun conclusies - vastgelegd in de Verklaring van Rotterdam - aan het Nederlands voorzitterschap.

Begin november ontving de voorzitter van de Europese Unie, Jan Peter Balkenende, een open brief van vier Europese regeringsleiders. Chirac (Frankrijk), Schröder (Duitsland), Zapatero (Spanje) en Persson (Zweden) maken zich druk over de toekomst van jongeren in Europa. Wat vinden jongeren eigenlijk van alle Brusselse beleidsplannen die ontwikkeld worden op het gebied van jeugd? Tijdens het Jeugdevenement geven jongeren hun mening, debatteren zij met directeuren-generaal van de EU-lidstaten en doen zij aanbevelingen. Nog niet eerder bepaalden jongeren en directeuren- generaal samen de prioriteiten in jeugdbeleid.

Jongeren moeten zo meer betrokken worden bij het Europees jeugdbeleid. Dit is een van de aandachtspunten tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Daarom organiseert de Nationale Jeugdraad samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn dit evenement. De deelnemers vertegenwoordigen de 25 Europese lidstaten, de EU kandidaat-lidstaten en de Europese landen die samenwerken in de European Fair Trade Association. De Europese Commissie ondersteunt het evenement.

De Jeugdraad is een overkoepelende jongerenorganisatie, die zich op allerlei fronten inzet om jongeren zelf te laten meedoen, meedenken en meebeslissen. Met dit Jeugdevenement wil de Jeugdraad laten zien dat ook jongeren Europa belangrijk vinden.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl en op de officiële voorzitterschapsite www.eu2004.nl onder de jeugdbutton (www.nizw.nl/EU-youth).

Noot voor redactie,