Gemeente Alkmaar


Alkmaar herdenkt 40 jaar arbeidsmigratie

Alkmaar, 23 november 2004

Vanaf 1964 kwamen veel mannen uit Marokko, Turkije en Zuid-Europa naar Nederland om te werken, de zogenoemde gastarbeiders. Later kwamen ook hun vrouwen en kinderen over. Inmiddels wonen een heleboel families al (bijna) 40 jaar in Nederland. Op 27 november staat de gemeente in Theater De Vest stil bij 40 jaar arbeidsmigratie.

Hoe verging het de gastarbeiders in het begin? Hoe was het voor vrouwen en kinderen zover bij hun mannen en vaders vandaan? Wat vinden hun kinderen en kleinkinderen van hun leven in Alkmaar? Tijdens de bijeenkomst wordt gesproken over de situatie van de arbeidsmigranten in Alkmaar. Ook wordt het startsein gegeven voor de opbouw van een archief van diverse groeperingen in Alkmaar.

Goede banden
De gemeente Alkmaar vindt het belangrijk stil te staan bij 40 jaar arbeidsmigratie. In de afgelopen jaren hebben de gemeente Alkmaar en de arbeidsmigranten een goede band opgebouwd. Veel arbeidsmigranten hebben een duidelijke plaats in de Alkmaarse samenleving. Belangrijk vindt de burgemeester dat wordt vastgehouden aan de goede reeds jarenlang bestaande banden met onder meer allochtonen en moslimorganisaties. Banden die helpen om Alkmaar als multiculturele stad te laten functioneren. Zeker in deze tijd moeten we gebruik maken van deze goede contacten.

Verschillende organisaties
Samen met de gemeente Alkmaar, Stichting Al Kantara, Stichting Islamitisch Centrum Hacibayram Alkmaar, het COS Noord-Holland Noord, centrum voor internationale samenwerking en het Regionaal Archief Alkmaar is er een bijzonder programma samengesteld. Tijdens de bijeenkomst wordt een videofilm over arbeidsmigranten in Alkmaar van toen en nu vertoond. Ook is er muziek en zal een foto-reportages over de periode vanaf 1960 tot nu te zien zijn. Daarbij nemen de jongeren een belangrijke plaats in.
Het Regionaal Archief Alkmaar wil deze dag aangrijpen om een start te maken met de opbouw van een collectie over arbeidsmigranten en hun geschiedenis.
In het voorjaar van 2005 zal een boek verschijnen waarin een aantal persoonlijke geschiedenissen wordt belicht.

Alle arbeidsmigranten en hun families en andere mensen die nauw betrokken zijn bij 40 jaar arbeidsmigratie zijn uitgenodigd. De middag begint om 13.30 uur enzaleindigenomongeveer17.00uurinTheater De Vest.

23 november 2004