DE NEDERLANDSE WOONBOND

Landelijke manifestatie Houd huren betaalbaar, 27/11

Uitnodiging voor de pers
Landelijke manifestatie 'Houd huren betaalbaar', 27/11

Zaterdag 27 november houdt de Nederlandse Woonbond onder het motto 'Houd huren betaalbaar' een grote landelijke manifestatie in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Op deze manifestatie zullen zo'n 1.300 huurders hun ongenoegen kenbaar maken over het huurbeleid van VROM-minister Dekker. Ook minister Dekker zal op de manifestatie aanwezig zijn. Om 13.15 uur neemt zij het actieprogramma 'Houd huren betaalbaar' in ontvangst, waarna er onder leiding van professor Priemus in twee panels (met verhuurders en politici) gedebatteerd wordt over de plannen en de kritiek erop. Bijgaand vindt u het volledige programma, dat begint om 1 1.00uur.

Op vrijdag 19 november ging het kabinet akkoord met het voorstel van minister Dekker om vanaf 2006 een aanzienlijk deel (25%) van de huurwoningenmarkt te liberaliseren en de huren fors te verhogen. De Nederlandse Woonbond heeft grote kritiek op de plannen. Ze zijn slecht onderbouwd en leiden tot enorme huurstijgingen, met name voor de middengroepen. De Woonbond verwacht dat veel verhuurders de bijdrage die zij gaan leveren aan de huursubsidie (250 miljoen), zullen afwentelen op huurders die geen huursubsidie ontvangen. De afspraken die Dekker met verhuurders heeft gemaakt over de te leveren nieuwbouwprestaties zijn volgens de Woonbond boterzacht. De overeengekomen aantallen zijn bovendien volstrekt ontoereikend om het enorme tekort aan huurwoningen terug te dringen.

De Woonbond staat niet alleen in zijn kritiek. Ook veel wethouders, wetenschappers, corporatiedirecteuren en politici laten geen spaan heel van de plannen. Op de manifestatie krijgen zij de gelegenheid hun kritiek te ventileren en met elkaar en de zaal in discussie te gaan.

Na de Woonbondmanifestatie is het woord aan de politiek. Dinsdag 30 november en woensdag 1 december behandelt de Tweede Kamer de VROM-begroting voor 2005, waarbij de huurplannen ongetwijfeld aan de orde komen. Ook de Eerste Kamer zal zich over de plannen buigen.

Wij stellen uw aanwezigheid op de Woonbondmanifestatie zeer op prijs. Aangezien we een bomvolle zaal verwachten, verzoeken we u zich van tevoren aan te melden (tel. 020-5517700) als u van plan bent a.s. zaterdag naar Utrecht te komen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Hans Roseboom van de afdeling communicatie. Telefoon: 020-5517716 of 06-22465543.

Nr. U04.883
Amsterdam, 23 november 2004

BIJLAGE
programma landelijke manifestatie 'Houd huren betaalbaar'. zaterdag 27 november 2004 in het Beatrix Theater van de Jaarbeurs te Utrecht.

10.30 uur
Ontvangst met koffie en thee.

11.00 uur
Opening, welkomstwoord door Maria Louise van Kleef, wethouder Volkshuisvesting te Utrecht.
Presentatie actieprogramma door Maria van Veen, directeur Nederlandse Woonbond.

11.30 uur
Interviews met een panel van vier huurders, onder leiding van Hans Roseboom, communicatiemedewerker van de Woonbond. Toos Kloppenburg, secretaris AAHA: de huurderskoepel van woningcorporatie de Alliantie en huurder bij de Dageraad in Amsterdam.
Marianne Plag-Van der Lee, onder meer secretaris van de Huurdersfederatie de Koepel in Kerkrade en huurder bij Van Mouriks Huizenmaatschappij.
Tonnie van Vliet, secretaris van de Huurdersvereniging Kronenburgstate (geliberaliseerde huursector) en bestuurslid van het Vestedaplatform.
Dagmar Letanche, studente en kamerzoekende.

12.00 uur
Korte statements.
46) Duco Stadig, wethouder Volkshuisvesting in Amsterdam. José van Gorp, vice-voorzitter van het Coördinatieorgaan van de Samenwerkende Ouderenbonden.
Ton Heerts, FNV-bestuurder sociale zekerheid, namens de drie vakcentrales.
Sadik Harchaoui, directeur Forum, Kennisinstituut voor Multiculturele Ontwikkeling.

12.20 uur
Pauze en lunch, met muziek door het David Emerald Swingtette.

13.15 uur
Aanbieding actieprogramma aan minister Dekker.
Korte reactie van de minister.

13.25 uur
Panel met Van Leeuwen, (voorzitter Aedes), Bos, (directeur Vastgoed Belang), Van Blokland, (directeur IVBN) en Van Veen, (directeur Woonbond). Het panel wordt geleid door prof.dr.ir. H. Priemus.

14.15 uur
Opiniepeiling in de zaal.

14.30 uur
Politiek panel met woordvoerders Volkshuisvesting: Bas Jan van Bochove-CDA, Jelleke Veenendaal-VVD, Staf Depla-PvdA en Ineke van Gent-GroenLinks onder leiding van prof.dr.ir. H. Priemus.

15.30 uur
Slottoespraak van Jan Laurier, voorzitter van de Woonbond.

15.45 uur
Einde: uitreiking actiepakketjes aan huurdersorganisaties.

24 nov 04 11:59