Ingezonden persbericht


|Persbericht                                 
Grote behoefte aan kankerherdenking

10.000e boom geplant in Koningin Wilhelminabos

Amsterdam/Dronten, 25 november 2004 - Tijdens de vijfde 'Bomen voor het leven-dag' worden op zaterdag 27 november in het Koningin Wilhelminabos in Dronten opnieuw honderden overleden kankerpatiënten herdacht. 7.000 nabestaanden zullen de herdenking bijwonen en meewerken aan de realisatie van het bos door een boom te planten. Het kankerherdenkingsbos voorziet nog steeds in een grote behoefte. Dit jaar wordt de 10.000e boom geplant.

Voorafgaand aan het planten is er een korte bijeenkomst op de speciale gedenkplek in het bos. Afgewisseld met muziek zullen vertegenwoordigers van de Contactgroep Nabestaanden Kankerpatiënten, de Stichting Nationale Boomfeestdag en KWF Kankerbestrijding de nabestaanden toespreken. Na een minuut stilte worden de glaspanelen onthuld met namen van aan kanker overleden dierbaren. Elke naam is een klein monument voor iemand die een ongelijke strijd verloren heeft. Na de onthulling van de glaspanelen laten 1.000 kinderen rode en witte ballonnen op. Vervolgens is er gelegenheid om een boom te planten, waarmee het leven symbolisch wordt doorgegeven. De herdenking in het Koningin Wilhelminabos is elk jaar weer voor duizenden naasten van overleden kankerpatiënten een ontroerend moment waarop zij troost bij elkaar vinden.

De Stichting Nationale Boomfeestdag en Staatsbosbeheer hebben het KWF Koningin Wilhelminabos in 1999 aan KWF Kankerbestrijding geschonken ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan. In december 2000 is een start gemaakt met de aanplant van het bos. Nabestaanden van overleden kankerpatiënten kunnen op glaspanelen op een gedenkplek in het bos de namen van hun dierbaren laten aanbrengen. Tijdens de Bomen voor het leven-dag die elk jaar op de laatste zaterdag van november wordt gehouden, worden de dat jaar aangemelde namen onthuld. Voor het bij laten schrijven van een naam op de glaspanelen wordt een vergoeding van E 50,- gevraagd. Van dit bedrag schenkt de Stichting Nationale Boomfeestdag E 11,50 aan KWF Kankerbestrijding voor wetenschappelijk kankeronderzoek.

Volgend jaar zal de Bomen voor het leven-dag plaatsvinden op zaterdag 26 november. Namen van dierbaren die aan kanker zijn overleden kunnen tot 1 oktober 2005 worden doorgegeven aan de Stichting Nationale Boomfeestdag in Driebergen, telefoon (030) 692 61 26.

Mededeling voor de redactie,