RIJKSAKADEMIE V. BEELD. KUNST

SANJA MEDIC wint URIOT PRIJS 2004 Rijksakademie

Donderdagmiddag 25 november reikt prof. Janwillem Schrofer de Uriôt prijs uit aan Sanja Medic. Zij ontvangt de prijs omdat de jury vindt dat zij in haar werk een specifieke leefwereld toont en zichtbaar risico's neemt in haar werkproces. Sanja Medic (1974, Bihac, YU) is sinds 1995 in Nederland en begon in 2002 aan haar residency aan de Rijksakademie.

De Stichting Kunstprijs Willem F.C. Uriôt werd in 1957 in het leven geroepen. Sindsdien werden ieder jaar een of meer prijzen uitgereikt aan kunstenaars die aan de Rijksakademie werken. Dit jaar bestaat de prijs voor het eerst toegekend uit documentatie van het werk en publicatie daarvan in de vorm van een boek, cd-rom, video of anderszins. De publicatie wordt in nauwe samenwerking met de kunstenaar door de Rijksakademie uitgegeven.

URIT JURY 2004:
Deimantas Narkevicius, kunstenaar (Vilnius, LT) Dirk Snauwaert, artistiek directeur IAC Institut d'Art Contemporain (Villeurbanne-Lyon, FR)/ Wielemans-Ceuppens (Brussels, BE) Maria Verstappen, kunstenaar (Amsterdam, NL)
Het werk van prijswinnaar Sanja Medic en de overige 57 resident artists die dit jaar aan de Rijksakademie werken is te zijn tijdens de

OPEN ATELIERS VAN DE RIJKSAKADEMIE
ZATERDAG 27 EN ZONDAG 28 NOVEMBER VAN 11 TOT 19 UUR

RIJKSAKADEMIE AMSTERDAM
www.openateliers.info

De voorbereidingen gingen dit jaar met veel discussie gepaard. Onderwerpen van debat waren de heftige bezuinigingen in de culturele sector en de consequenties daarvan voor plekken als de Rijksakademie. De noodzaak van een omgeving waar, zonder regels en prestatietoetsen, op hoog artistiek niveau gewerkt kan worden aan onderzoek, projecten en productie is benadrukt. Een internationaal werk- en onderzoeksplatform voor kunstenaars is van onschatbare waarde voor kunst nu en in de toekomst. Ook is de vraag gesteld of in de huidige situatie de Open Ateliers wel zouden moeten plaatsvinden. De toevoeging (not) aan de Open Ateliers geeft aan dat het niet meer zo vanzelfsprekend is om een veelheid aan leefwerelden, opvattingen, culturen, werk en werkprocessen te kunnen laten zien. De tijd en de politiek zullen leren of deze vrijplaats waar kunstenaars zich kunnen concentreren op werk, reflectie en discussie haar internationale positie en reputatie kan blijven behouden. Alle resident artists die op de Rijksakademie werken presenteren zichzelf en hun werk. Naast disciplines als schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen en film/video komt ook de relatie van beeldende kunst met andere disciplines aan bod: architectuur en openbare ruimte, theater, nieuwe media, muziek, dans en literatuur. Werkprocessen en ontwikkelingen die individuele kunstenaars doormaken tijdens een residency worden zichtbaar.

Sinds begin 2004 biedt de Rijksakademie korte residencies aan kunstenaars op het gebied van Nieuwe Mediatechnologie. Brody Condon en Sonia Cillari zijn de eerste twee gasten die tijdens de Open Ateliers werk laten zien dat zij in samenwerking met de Rijksakademie ontwikkelen.

De Open Ateliers zijn laagdrempelig en trekken - naast een internationaal kunstpubliek - ook bezoekers die normaal nauwelijks galeries of musea bezoeken. Dit zorgt ervoor dat steeds meer mensen de weg naar de Rijksakademie weten te vinden; vorig jaar bezochten zo'n 7.000 mensen de Open Ateliers.

In 2004 zijn de Open Ateliers van de Rijksakademie op zaterdag 27 en zondag 28 november; gratis toegankelijk van 11.00 tot 19.00 uur.


-------------------------------------