Zaterdag 27 november in Leeren Lampe en Zwakenberg

Dans- en blaaskapellenfestival Intrada 2004 in Raalte

RAALTE - Het grote jaarlijkse dans- en blaaskapellentoernooi Intrada van de Federatie van Midden Nederlandse carnavalsverenigingen (FMN) wordt zaterdag 27 november op twee locaties in Raalte georganiseerd. Overdag zullen honderden dansmariekes en andere dansgroepen van tientallen verenigingen uit West-, Midden- en Oost-Nederland hun beste beentje voorzetten in de Leeren Lampe waar voor de winnaars de nodige bekers klaar staan. 's Avonds zullen in zalencentrum Zwakenberg blaaskapellen laten zien en horen waarom zij voor de Gouden Toeter van de Federatie in aanmerking komen. Zowel het dag- als avondprogramma kan door iedere liefhebber van dans, muziek, maar ook van gezelligheid en carnaval bezocht worden.

Voor een carnavalsvereniging is het mogen organiseren van een Intrada een bijzondere eer. Toen de keuze van het FMN-bestuur voor de Intrada 2004 dan ook op de Raalter carnavalsvereniging de Stöppelkaters viel, werd er meteen hard aangepakt. Een speciale Intrada-commissie (Ton Groot Beumer, Yolanda Gosseling en Brigit Bouhuijzen) werd in het leven geroepen, deze wordt ondersteund door bestuur en verschillende commissies van de Raalter vereniging, en men ging aan de slag om deze organisatorische uitdaging te klaren.

Met name het dagprogramma in meerdere zalen van de Leeren Lampe aan de Almelosestraat in Raalte op 27 november is een zeer omvangrijke klus gebleken. Tussen negen uur 's morgens en half vijf 's middags, zullen dansgroepen van twintig verenigingen in verschillende samenstellingen, categoriën en leeftijdsgroepen laten zien wat zij allemaal in hun mars hebben. In totaal gaat het om zeker 300 dansmariekes, jonkers, gardes en showgroepen die zowel solo als in paren en groepen op het speciaal gebouwde podium in de Leeren Lampe de deskundige jury moeten overtuigen. Tijdens de voorgaande Intrada's, in 2003 bijvoorbeeld bij de CV de Rossemdaerpers in het Gelderse Vaassen, bleek het niveau al erg hoog te zijn. De tijd dat dansmariekes als eenvoudige sfeerverhogende entourage bij de presentatie van de eigen Prins Carnaval dienden en daarvoor slechts enkele danspasje nodig hadden, is bij heel veel carnavalsverenigingen al lang voorbij. Zowel bij (de keuze van) de dans als de kleding gaat het om groepen die een zeer hoog niveau weten te bereiken. In totaal zullen er op deze dag zo'n 70 verschillende dansoptredens te zien zijn. Van de organisatie wordt daarom ook het nodige gevergd om alles volgens schema te laten verlopen.

Loting

Voordat er ook maar een noot te horen is moet er eerst geloot worden over de volgorde van optredens. Alle deelnemers krijgen daardoor een zo eerlijk mogelijke kans. Die loting is zondagmiddag 24 oktober vanaf half drie in de Leeren Lampe waarna het volledige programma voor alle deelnemers ook op de speciale site www.intrada2004.nl wordt geplaatst. Behalve voor de deelnemers ook voor hun fans maar ook andere liefhebbers van dans een nuttige site. De Intradacommissie van de Stöppelkaters wil van het dagprogramma 27 november behalve een dansfestival op hoog niveau ook een gezellige dag maken voor de bezoekers, passend in de beste tradities van het Raalter carnaval. In de Leeren Lampe worden dan ook meerdere zalen gebruikt zodat er behalve kijken naar meer dan 70 dansoptredens ook volop gelegenheid is om alvast een klein voorproefje te nemen op het komende carnaval. Van de deelnemende verenigingen komen behalve de jonge dansers ook grote delegaties met bijvoorbeeld de Raad van Elf mee naar Raalte. De vele leden van de Stöppelkaters die ingezet worden om alles in goede banen te leiden zullen hun handen vol hebben om de honderden deelnemers, begeleiders en bezoekers in een carnavaleske Leeren Lampe een geslaagde Intrada 2004 te bezorgen.

Gouden Toeter

Het avondprogramma is een apart onderdeel van de Intrada 2004. In zalencentrum Zwakenberg aan de Schoolstraat in Raalte zullen zaterdagavond 27 november naar verwachting minimaal zes blaaskapellen strijden om de Gouden Toeter, de felbegeerde onderscheiding voor de beste groep van een bij de FMN aangesloten vereniging. Ook hier zal weer een deskundige jury het muzikale peil van de groepen beoordelen, waarbij behalve op de muzikale prestaties, de originaliteit en de presentatie ook op de wisselwerking met het publiek wordt gelet. De vele liefhebbers van blaaskapellen en blaasmuziek krijgen daardoor een zowel heel gezellige als kwalitatief op hoog niveau staande avond in carnavaleske sferen voorgeschoteld die de moeite waard is om te bezoeken.