Gemeente Tilburg

Persbericht/ uitnodiging voor de pers, november 2004

Made in Tilburg

design - kunst: productie Textielmuseum

27 november 2004 tot en met 13 februari 2005
in het Nederlands Textielmuseum Tilburg

Modern damast, experimentele stoffen met lichtgevende garens, kleurige breisels en driedimensionale stoffen: dit is slechts een greep uit de producten die de laatste jaren in het Textielmuseum in Tilburg zijn gemaakt. Het museum geeft toonaangevende Nederlandse ontwerpers en beeldend kunstenaars opdracht om de textielmachines in het museum in te zetten voor de ontwikkeling van nieuw textieldesign of beeldende kunst. De bezoeker ziet in de tentoonstelling niet alleen het eindresultaat, maar krijgt ook inzicht in de creatieve aanpak en werkwijze van de ontwerpers en kunstenaars.

Het Textielmuseum wil het creatieve proces van schets tot product voor zijn publiek nog beter inzichtelijk te maken. De (tijdelijke) tentoonstelling Made in Tilburg en de gelijknamige publicatie die verschijnt zijn een feestelijke première. In het voorjaar van 2005 opent het museum met een nieuwe permanente tentoonstelling TextielLab.

Dutch Souvenirs

Bezoekers die geïnteresseerd zijn in al die mooie designproducten van textiel, kunnen hun hart ophalen. Veel van de bijzondere en originele textielontwerpen uit de tentoonstelling Made in Tilburg zijn namelijk te koop in de museumwinkel. In de winkel vindt gelijktijdig met de tentoonstelling de presentatie ´Dutch Souvenirs´ plaats. Een uitgebreide selectie textielsouvenirs, zoals: theedoeken 'Groeten uit Holland' van Niels van Eyk, servetten geïnspireerd op Delftsblauwe tegeltjes van Miriam van der Lubbe en geborduurde knopen met typisch Hollandse motieven van Mariëtte Wolbert.

Een overzicht van de kunstenaars en ontwerpers van wie werk wordt gepresenteerd in de tentoonstelling: PETER STRUYCKEN - HENK SCHIFFMACHER - LUCJA GRODZICKA - MARC MULDERS - HARRY BOOM - GUIDO GEELEN - MAARTEN VROLIJK - HELLA JONGERIUS - JOB SMEETS - NYNKE TYNAGEL - CHRISTEL VERHOEVEN - JURGEN BEY - TED NOTEN - RIA VAN EYK - DUMOFFICE - REYNOUD HOMAN - WIEKI SOMERS - KARIJN OTJES - LEENDERT MASSELINK - MANON VAN KOUSWIJK - DORA DOLZ - JEROEN VINKEN - INEKE HANS - MIRIAM VAN DER LUBBE - MARCEL WANDERS - FRANK VAN DEN BROECK - ULI RAPP - LOUISE COHEN - GERWIN VAN VULPEN - KELLIE SMITS - ROBERT KLATSER - NIELS VAN EIJK - RITA KOK - ISABELLE LEIJN - MARINA STRUMPHLER - MARGOT ROLF - LI KOELAN -CHRISTIE VAN DER HAAK - HIL DRIESSEN - MARIËTTE WOLBERT - LISET VAN DER SCHEER - ALEKSANDRA GA?A - HILDE SINKE - WILMA KUIL - PETRA ROOK - KIM CORNELIUS - ALET PILON - BARBARA BROEKMAN - CHRISTIAAN BASTIAANS - MARLY KRUYTZER - JOHAN VAN LOON - CLAUDY JONGSTRA - EUGÈNE VAN VELDHOVEN - HÉLÈNE DASHORST - HANS LIGTERINGEN - MARIAN DE GRAAFF - JOOST POST - KAFFE FASSETT - ERICA HOGENBIRK - MARGIT SELAND - PETRA BLAISSE - SIMONE VAN EERDENBURG - FRANSJE KILLAARS

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de door het museum uitgegeven publicatie ´Made in Tilburg. Design - kunst: productie textielmuseum´ (94 pagina´s full colour. Auteur: Caroline Boot, conservator kunst en vormgeving. Ook verkrijgbaar in Engelse vertaling. Prijs euro 14,95).

Speciaal arrangement

Tijdens de tentoonstelling Made in Tilburg is er een speciaal Made in Tilburg arrangement (E 17,50): entree museum, een speciaal gerecht uit het museumcafé, een kopje koffie of thee en een origineel aandenken van een bijzondere ontwerper uit de tentoonstelling Made in Tilburg of de winkelpresentatie Dutch Souvenirs.
---

Uitnodiging voor de pers:
Op vrijdag 26 november 2004 om 16.00 uur vindt de opening van de tentoonstelling plaats. U bent daarbij van harte welkom. De tentoonstelling wordt ingeleid door Ton Wagemakers, directeur van het Nederlands Textielmuseum. De Tilburgse modeontwerper Jan Taminiau verzorgt een intermezzo, waarna Ruud Vreeman, burgemeester van Tilburg, de tentoonstelling officieel opent. Er is voldoende gelegenheid om met een aantal ontwerpers of kunstenaars te praten. We stellen het erg op prijs dat u even laat weten of u komt. Dat kan tot 24 november via telefoonnummer 013 549 45 33 of per e-mail floor.westerburgen@tilburg.nl Bij voorbaat veel dank voor de moeite!

Noot voor de pers (