Gemeente Amsterdam

Wintertentoonstelling in Arcam
Schiphol Centraal 27.11.04 - 29.01.05
26 november 2004 - Ingrid Breed
De wintertentoonstelling van ARCAM is dit jaar gewijd aan de regio rond Schiphol. Letterlijk. De netwerkstad, ruwweg bepaald door Amsterdam, IJmuiden, Sassemheim en de Ronde Venen, wordt in de expositie voorgesteld als Schiphol-Stad.

Met maquettes, kaarten en fotomateriaal wordt aannemelijk gemaakt dat deze stad is georganiseerd rond Schiphol-City, knooppunt van infrastructuur en informatie dat vanuit alle delen van de stad goed is te bereiken.

De leidende gedachte is dat het in een situatie waarin alle ontwikkelingen met de luchthaven lijken samen te hangen, goed is om ook eens op een radicale manier de ruimtelijke consequenties daarvan te inventariseren. Schiphol-Stad bestaat in deze benadering, behalve uit Schiphol-City, uit twee de grote woon-/werkgebieden Schiphol-West (tegen Schiphol-Plage aan) en Schiphol-Noordoost (voorheen Haarlem en Amsterdam geheten), het recreatiegebied Schiphol-Park (de Ronde Venen) en het watersportgebied de Schiphol-Plassen (Westeinder- tot en met Kagerplassen). De noordelijke begrenzing wordt gedomineerd door Schiphol-Haven. De grote vraag die de expositie oproept, is of de aanname dat Schiphol-City onherroepelijk de spil is waar alles om draait, toekomstige ontwikkelingen in een ander daglicht stelt. Moet bij de bouw van nieuwe woonwijken, werkgebieden en weg-, lucht- en railverbindingen bijvoorbeeld niet eens van een geheel andere logica worden uitgegaan? Kan niet veel effectiever dan tot nu toe gebeurt worden ingespeeld op de mogelijk scenario's voor de toekomst van Schiphol?

Voor meer informatie zie www.arcam.nl

© Gemeente Amsterdam