(Bron: Bezoekerscentrum Sonsbeek, 26 november 2004)

HBS-plaquette terecht

De zoektocht naar de plaquette ter nagedachtenis aan de zestig leerlingen, oud-leerlingen en leraren van de HBS, die tijdens de tweede wereldoorlog zijn omgekomen, heeft succes gehad.

Tijdens de voorbereiding van de overzichtstentoonstelling 'Mo(nu)menten van Stilte', die momenteel te zien is in Bezoekerscentrum Sonsbeek in Arnhem, bleek dat een aantal oorlogsmonumenten en herinneringsplaquettes was 'verdwenen'. Zo was de gedenksteen voor de oorlogsslachtoffers van de HBS aan de Schoolstraat al jaren zoek. De steen was ontworpen door M.C. Escher, oud-leerling van de school en werd op 22 november 1947 onthuld. Het Lorentz Lyceum aan Groningersingel, de voortzetting van de oude HBS, was zelf ook al jaren op zoek en had geen idee waar de gedenksteen gebleven was.

Op de tentoonstelling 'Mo(nu)menten van Stilte' werd een oproep gehangen en de lokale media besteed aandacht aan de verdwenen oorlogsmonumenten. Daarop reageert een verbaasde leerkracht van de het Lorentz Lyceum met de mededeling dat het monument wel degelijk in de school aanwezig is. Hij vertelde dat de steen steeds met de school is meeverhuisd. Van de Schoolstraat is de plaquette door rector Sjoerdma meegenomen naar de Apeldoornseweg. Vervolgens ontfermt rector drs. J. Fiechter zich over het monument. Met behulp van leraar Nederlands Van der Kuil en de conciërge, wordt de steen omstreeks 1980 geplaatst in de nieuw gebouwde school aan de Groningersingel. Daar is het in de loop der jaren blijkbaar een beetje aan de aandacht ontsnapt en in de vergetelheid geraakt.

De bij behorende lijst met namen, stijlvol gekalligrafeerd op fraai papier, zal worden gerestaureerd en binnenkort te zien zijn op de tentoonstelling over Arnhemse oorlogsmonumenten in Bezoekerscentrum Sonsbeek.

Het monument van rubberfabriek ARUFA ter nagedachtenis van de slachtoffers van het bombardement van 22 februari 1944 is nog steeds niet terecht. Mede op verzoek van nabestaanden vraagt het bezoekerscentrum aan een ieder die meer weet over deze gedenksteen contact op te nemen met de informatiebalie van het centrum (026-4450660).

De verloren gewaande gedenksteen De verloren gewaande gedenksteen ter nagedachtenis aan de omgekomen leerlingen en leraren van de HBS blijkt al jaren in het Lorentz Lyceum te hangen.

De expositie 'Mo(nu)menten van Stilte' is tot eind december te zien in Bezoekerscentrum Sonsbeek aan de Zijpendaalseweg 24a in Arnhem. De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 t/m 17.00 uur. De toegang is gratis.

Overzicht nieuws