Nieuw-Vlaamse Alliantie


Verhofstadt moet prins Filip terugfluiten (27/11/04)

De N-VA wijst het politieke pleidooi af van prins Filip voor het opnieuw Belgisch maken van de buitenlandse handel. Voorzitter Bart De Wever wijst erop dat leden van het hof geen politieke uitspraken mogen doen. Zeker niet wanneer ze ingaan tegen de democratische besluitvorming van het parlement, dat met een tweederde meerderheid besliste tot de regionalisering van de buitenlandse handel. N-VA-kamerlid Patrick De Groote interpelleert premier Verhofstadt met de vraag of de regering de prinselijke uitspraken dekt. Zelf ondervraagt De Wever Vlaams minister van Buitenlandse Handel Moerman over haar standpunt terzake.

De grondwet bepaalt dat de koning onschendbaar is en dat de politieke verantwoordelijkheid bij de ministers ligt. Door het gewoonterecht is dit uitgebreid tot de leden van de koninklijke familie. Als een lid van de koninklijke familie ongelukkige uitspraken doet, is het aan de regering om hem of haar terug te fluiten. In het verleden werd bijvoorbeeld prins Laurent terechtgewezen na kritiek op het milieubeleid.

De gemeenschap voorziet de leden van het koninklijk hof nu eenmaal niet met een jaarlijkse miljoenendotatie om aan politiek te doen. Voelt prins Filip zich toch geroepen, dan moet hij afstand doen van de prinselijke privileges en het onderhoudsgeld dat de belastingbetaler moet ophoesten.

Auteur:
Bart De Wever, algemeen voorzitter, Patrick De Groote, kamerlid Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.30.15
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be