Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: EU tevreden over ozonconferentie

EU TEVREDEN OVER OZONCONFERENTIE

Staatssecretaris Van Geel (milieu), voorzitter van de Europese milieuministers, is tevreden met de uitkomst van de ozonconferentie in Praag. Na veel inspanning kon er op de laatste dag van de conferentie toch nog overeenstemming worden bereikt over methylbromide, een giftig bestrijdingsmiddel dat de ozonlaag aantast.

Op de conferentie zijn afspraken gemaakt met de Verenigde Staten over het beperken van methylbromide. De Verenigde Staten hebben uiteindelijk ingestemd met een compromis dat er op neer komt dat de productie wordt beperkt en op de voorraden wordt ingeteerd. Ook is afgesproken dat een aantal toegewezen aanvragen voor methylbromide voor 2006 opnieuw moet worden beoordeeld.

Methylbromide wordt vanaf 2005 verboden. Bepaalde toepassingen zijn toegestaan, mits het om noodzakelijk gebruik gaat en er geen alternatieven zijn. Methylbromide wordt nu voornamelijk in landbouw gebruikt als grondontsmettingsmiddel. In Nederland wordt dit bestrijdingsmiddel bijna niet meer gebruikt. In de Verenigde Staten wordt het middel nog relatief veel toegepast.Wereldwijd is het gebruik van methylbromide teruggedrongen van 900.000 ton in 1986 tot 7000 ton in 2001.

Ook voor het andere twistpunt, de astma inhalers met cfk.s, is een oplossing gevonden. De Verenigde Staten, die deze inhalers graag willen blijven gebruiken, krijgen hiervoor voorlopig toestemming. Op de volgende vergadering wordt dit verzoek opnieuw beoordeeld. In Europa worden dit soort inhalers bijna niet gebruikt.

Verder zijn er op de conferentie afspraken gemaakt over het terugdringen van de illegale handel in ozonlaag aantastende stoffen. Er komt een internationale databank met informatie over beschikbare alternatieven en de handhaving wordt beter op elkaar afgestemd. Dit is met name van belang voor ontwikkelingslanden, omdat zij vaak de dupe zijn van deze handel.

In het Montreal Protocol zijn afspraken gemaakt om de ozonlaag te beschermen. Het Protocol is sinds 1987 in werking en geldt voor 188 landen. Het Protocol heeft als doel alle stoffen die ozonlaag aantasten te verbieden. Voor sommige toepassingen kunnen landen uitzonderingen aanvragen, mits er geen alternatieven zijn en de toepassing absoluut noodzakelijk is.

Dankzij het Protocol zijn cfk.s, zoals vroeger in spuitbussen en koelkasten, sinds 1996 in industrielanden verboden. Ontwikkelingslanden hebben tot 2010 de tijd om deze stoffen te verbieden. Voor ontwikkelingslanden is er een speciaal fonds om hen te stimuleren over te stappen op alternatieven.

Voor informatie: Persvoorlichting Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Babette Graeber, tel. 06-53660361

27 nov 04 17:00