Ingezonden persbericht


(27 november 2004 - Bericht van Omslag - Niet-Winkeldagcampagne)

P E R S B E R I C H T

Niet-Winkelaars ontmoeten sympathie

Eindhoven, 27 november 2004 - Hartverwarmend, leuk, lachende mensen, zo omschrijven de activisten de reacties van het publiek dat afgelopen zaterdag getuige was van de Internationale Niet-Winkeldag.

In minstens tien plaatsen in Nederland gingen actievoerders de straat op, om de jaarlijkse protestdag tegen de Westerse consumptiecultuur te vieren. Ook in vele andere Europese landen, in Canada, de VS en Japan was het 'Buy Nothing Day'.

De exclusieve gratis ontspanningsmassage die gestreste consumenten in Amsterdam nabij De Bijenkorf kregen aangeboden, was een groot succes. Tientallen gespannen kopers maakten er gebruik van.

In Rotterdam vonden de doktersrecepten tegen koopziekte gretig aftrek. De ergste koopzieke, die in een ambulance-op-trapperkracht werd rondgereden, oogstte veel gelach, evenals de dansende niet-winkelaars met een omgekeerde boodschappentas op hun hoofd.

In Tilburg werd de alternatieve verlanglijst uitgedeeld. De cadeaubonnen voor immateriele cadeaus waren ook in trek. De bonnen voor 'Een goed gesprek' en 'Een winterse wandeling' waren favoriet.

De actiegroep De Wereld Is Niet Te Koop kwam met een verrassingsactie. Onder het motto 'Liever kunst op straat dan commercieel geblaat' werd een reusachtig steiger-reclamebord in de Amsterdamse Raadhuisstraat bedekt met een schildering van honderd vierkante meter.
Een uitgebreide verklaring is de vinden op de website van De Wereld Is Niet Te Koop: http://www.anderewereld.nl

De Speelgoedweggeefwinkel in Amsterdam had de Niet-Winkeldag uitgekozen om voor het eerst de deuren te openen.

Verder waren er acties in Amersfoort, Arnhem, Baarn, Den Bosch, Den Haag, Utrecht en Zwolle.

De accountants- en adviesorganisatie Deloitte verraste de Niet-Winkelaars aan de vooravond van Niet-Winkeldag met het nieuws dat Nederlanders van plan zijn dit jaar maar liefst 35 procent minder uit te gaan geven aan Sinterklaas- en Kerstcadeaus.

-------

Noten voor de pers


* Meer en uitgebreider nieuws, achtergronden en plaatselijke contactpersonen op http://www.koopniets.nl

* Landelijk contact: 040-2910295 (Dick Verheul, Marta Resink, Annemarie Opmeer, Ellen Wokke)

* Internationaal nieuws over Buy Nothing Day:
http://news.google.com/news?q=buy%20nothing%20day&hl=en&lr=&sa=N&tab=wn

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Omslag - Niet-Winkeldagcampagne