Ingezonden persbericht


Inhijsen sproeidroger spectaculaire operatie

Westbeemster, 29 november 2004 -- Zaterdag 27 november is de sproeidroger van 16 meter hoog en 8,50 meter in diameter in de poedertoren van de nieuwe weipoederfabriek in de Beemster gehesen. Een bijzondere gebeurtenis omdat de sproeidroger de ziel is van de weipoederfabriek. De operatie had nogal wat voeten in de aarde, omdat de sproeidroger midden in de nacht moest worden vervoerd vanuit Spijkerboor om medeweggebruikers er zo min mogelijk hinder van te laten ondervinden. Vantevoren zijn er bomen gesnoeid en ook moesten er een aantal lantaarnpalen en stoplichten tijdelijk weggehaald worden.

De sproeidroger is het laatste grote onderdeel dat ingehesen is. Hiervoor waren er al diverse andere onderdelen aan de beurt als: 4 kristallisatietanks, 3 silo's, 3 indamplichamen en de MVR ventilator. Het grootste indamplichaam weegt 30 ton is 22 meter hoog en moet 25 meter hoog worden ingehesen. Hiervan werd gebruik gemaakt van een 400tons kraan.

Weipoeder
De sproeidroger is onderdeel van het maken van weipoeder. Wei is de vloeistof die overblijft van de melk, na de kaasbereiding. Kaas wordt gemaakt door melk te laten stremmen (klonteren). Na het stremmen wordt de vloeistof gescheiden van de wrongel. Deze vloeistof heet wei. Het bevat ongeveer 50 % van de lactose uit melk evenals eiwitten, vitaminen en mineralen. De eiwitten worden vaak gezuiverd en verkocht als wei-eiwitten. Gedroogd heten ze weipoeder. Dit proces vindt plaats in diverse stappen. Allereerst halen de indamplichamen het vocht gedeeltelijk uit de wei waardoor de wei steeds droger wordt en er een soort pasta ontstaat. Dit gaat vervolgens naar kristalliseertanks. Door de suikers in de wei ontstaan er kristallen waardoor er nog drogere pasta ontstaat. Deze pasta komt vervolgens in de droger. De droger droogt het resterende vocht. Het resultaat is weipoeder.

CONO Kaasmakers
CONO Kaasmakers laat achter de kaasfabriek een weipoederfabriek bouwen. Dit is nodig omdat de huidige poederfabriek in Stompetoren sterk verouderd is. Een investering van ruim 13 miljoen euro en dat mede door de bijzondere architectuur een heuse landmark belooft te worden in de Beemster. Dit project neemt in totaliteit een jaar in beslag en is gereed in maart 2005.

Voor meer informatie en/of voor beeldmateriaal, kunt u contact opnemen met: CONO Kaasmakers
Tara van Oyen
t.vanoyen@cono.nl
0299- 689200