Nieuwsberichten
---

Judoka's Vriezema en Gravenstijn Nederlands Kampioen; Hofman wint brons

29-11-2004 9:42:00

De eerste-luitenants Danielle Vriezema (tot 63 kg) en Deborah Gravenstijn (tot 57 kg) zijn zaterdag (27 november) in Rotterdam Nederlands Judokampioen geworden in hun gewichtsklassen. Beide judoka's moesten diep gaan om de winst veilig te stellen. Voor Gravenstijn was het de vijfde keer dat ze de nationale titel behaalde. Vriezema werd voor de vierde keer Nederlands kampioen.

Luchtmachter Deborah Gravenstijn won de eerste twee wedstrijden vrij makkelijk door beide tegenstandsters met ippon te verslaan. In de finale moest er na de reguliere vijf minuten een verlenging van vijf minuten aan te pas komen waarin een "golden score" het onmiddellijke einde van de wedstrijd zou betekenen. Omdat ook die verlenging geen resultaat bracht, moesten de scheidsrechters uiteindelijk de beslissing nemen. Hun keuze viel op Deborah Gravenstijn. "Dit moest echt van heel ver komen", verzuchtte Gravenstijn, "ik ben helemaal kapot, maar wat een voldoening". De winst in Rotterdam betekende haar 5e Nationale Judotitel.

Voor landmachter Daniëlle Vriezema telde het resultaat op dit NK voor een belangrijk deel mee voor de kwalificatie voor de A-toernooien in 2005. Ook zij behaalde de finale zonder echte problemen. Daar trof Vriezema Elisabeth Willeboordse. Ook deze finale leverde na de reguliere tijd geen winnaar op. Diep in de verlenging won Daniëlle Vriezema uiteindelijk met ippon. Vorige week behaalde ze nog brons op het Militair WK in Azerbeidzjan

Landmachtluitenant Bianca Hofman, geen lid van de Defensie Topsport Selectie, maar wel lid van de Nationale Militaire Judoploeg, won een bronzen medaille in de gewichtsklasse -70kg. In Azerbeidzjan werd Hofman ook al derde.