Ingezonden persbericht

LANCERING www.TalkingHeadz.nl EDITIE HOOFDDOEK


AMSTERDAM, 20041119 -- Wethouder Ahmed Aboutaleb verricht op zondag 28 november 2004 in de Meervaart de lancering van de jongerenwebsite www.TalkingHeadz.nl. Onder het motto "Waar maken wij ons druk over?" voeren jongeren een debat over de hoofddoek met Hafida Talhaoui (AEL), Ebru Umar (columniste) en Loubna Berrada (activiste) en maken zij stripverhalen

Het doel van de website is jongeren in Europa met elkaar te laten discussiëren over controversiële maatschappelijke onderwerpen. De site is ook opgezet om de communicatie tussen jongeren uit verschillende Europese steden te bevorderen. Verder wil het jongeren op toegankelijke manier informatie aanbieden, informatie die hun mening aanscherpt, verandert of ondersteunt.

In de eerste editie is het discussieonderwerp de hijab ofwel de hoofddoek. De hoofddoek is een thema dat in heel Europa speelt. Charlene (jongerenadviesraad): "Het is echt interessant om te zien hoe mensen in verschillende landen naar de hoofddoek kijken".

Ondanks alle aandacht voor het onderwerp komen de meiden die hoofddoeken dragen niet of nauwelijks in beeld en aan het woord. Hoofddoekdraagsters en ook andere jongens en meiden worden gestimuleerd om actief aan de discussie deel te nemen. Hanan (jongerenadviesraad): "Het is ook gewoon leuk. Ik ga het iedere avond doen".

Het debat en de jongerenwebsite www.TalkingHeadz.nl zijn het initiatief van Butterfly Works en Be at the Media (SJA). De website is opgezet in het Nederlands, Engels en Frans en bestaat uit de digitale stripverhalenmaker, een gallery en achtergrondinformatie. Met de stripverhalenmaker, vervaardigen de jongeren korte stripverhalen waarmee zij reageren op de stelling van de week en vertellen over de ervaringen uit hun dagelijks leven. Mohamed (jongerenadviesraad): "Het is ook eens goed de echte verhalen van de straat te horen, van de jongeren die niet zo snel de microfoon pakken".

Ineke Aquarius (Butterfly Works): "Talking Headz is een project dat multimedia, Europa, jongeren, creativiteit en discussie combineert. Internet en debatteren zijn populair onder jongeren. Veel jongeren durven niet in een volle zaal over gevoelige onderwerpen te praten. Wij kwamen hierdoor op het idee om debat, creativiteit en serieuze zaken te combineren in een website".

Het debat "Waar maken wij ons druk over" wordt georganiseerd door het project De Multiculturele Buurt van het Oranje Fonds. De Multiculturele Buurt stimuleert initiatieven in de multiculturele samenleving.

Stichting Butterfly Works ontwikkelt multimedia projecten en educatief materiaal voor jongeren en zoekt duurzame antwoorden op sociale vraagstukken. Het SJA

(Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam) leidt verschillende jongerencentra in Amsterdam, zoals Be at the Media, waar jongeren in hun vrije tijd deelnemen aan verschillende activiteiten.
Met dank aan: Oranje Fonds, Pekoenja, Digitale Pioniers, Butterfly Works, s.t.u.d.i.o.west...>, SJA en Be at the Media.



Ingezonden persbericht