Koninklijke Nederlandse Schaakbond


4e ronde KNSB: verslagen op websites van verenigingen Zie het origineel


Homburg Apeldoorn verstevigt koppositie met ruime overwinning op Unitas (KNSB 1A)
ASV1 verliest ook van koploper D4 (KNSB 2D)
Winst voor De Pion in Oegstgeest (KNSB 2C)
ASV2 blameert zich tegen ENO (KNSB 3B)

Staat uw verslag ook ergens online? Mail de link dan naar webmaster@schaakbond.nl

Homburg Apeldoorn Unitas 8,5-1,5

In de vierde ronde van de KNSB competitie heeft Homburg Apeldoorn de koppositie in de eerste klasse a verstevigd middels een zeer ruime overwinning op Unitas uit Groningen. Een mooie dag in het Apeldoornse, want het tweede team versloeg concurrent VAS uit Amsterdam.

De Apeldoorners knepen hem vooraf nog wel even, want topscorer Sipke Ernst had vooruitgespeeld en verloren van Bonno Pel. Een mooi persoonlijk resultaat voor Bonno, want Sipke is in de nationale competitie vrijwel onverslaanbaar.

Enkele Groningers vermoedden achteraf dat de tussenstand van 0-1 misschien toch niet zo gunstig was geweest, want de Apeldoorners waren getergd. Het middenrif was vandaag wel aardig op dreef aldus Freddie van der Elburg.

Kabatianski sloot in een semi-Slav met c5 de loper op b7 in en won zoals gebruikelijk een mooie positionele partij. Van de Oudeweetering werd geconfronteerd met de Spaanse ruilvariant en won het eindspel met twee lopers. Van Beek had de sterkste tegenstander en leek een gunstige stelling uit handen te geven, maar won alsnog het dame-eindspel. Van Delft wist een Siciliaans eindspel in zijn voordeel te beslissen.

Bosboom offerde met Pxf7!? een stuk, daar waar Kasparov enkele dagen geleden in het Russisch kampioenschap voor een andere voortzetting koos. Zijn tegenstander vond niet de kritische voortzetting en Bosboom kon het met een paar mooie offers afmaken.

Langheinrich speelde het Konings-Indisch naar behoren en won regelmatig. De tegenstander van v/d Elburg kwam met een creatief offer, wat helaas incorrect bleek. Jonker speelde een mode variant uit de jaren 80, waar zijn tegenstander geen raad mee wist en spoedig de draad kwijtraakte. Invaller Bosker speelde een prima partij tegen Pruijssers en speelde een onderhoudende remise.

Voor het naspelen van de partijen: klik hier. Zie het origineel



1 Sipke Ernst Bonno Pel 0-1

2 Alexander Kabatianski Alef Boer 1-0

3 Arthur v/d Oudeweetering Peter Hulshof 1-0
4 Lucien van Beek Jasper Geurink 1-0

5 Merijn van Delft Laszlo Cako 1-0

6 Manuel Bosboom Micha Jans 1-0

7 Ferenc Langheinrich Jan Balje 1-0

8 Freddie v/d Elburg Geon Knol 1-0

9 Marc Jonker Lambertus v/d Marel 1-0

10 Roeland Pruijssers Peter Bosker ½-½


---