ROMAN HOUSE PUBLISHERS

Congres opent ogen van dierenartsen

PERSBERICHT 28 november 2004

Schokkende relatie tussen diermishandeling en huiselijk geweld

Congres opent ogen van dierenartsen

Mensen die dieren mishandelen zijn veel vaker gewelddadig naar mensen dan degenen die geen dieren mishandelen. Dieren die leven in een huishouden waar huiselijk geweld voorkomt, hebben 15 keer méér kans mishandeld of gedood te worden dan dieren die in een vreedzaam gezin leven. Dit blijkt uit vele internationale wetenschappelijke onderzoeken. Er is een aanwijsbare, sterke relatie tussen kindermishandeling en diermishandeling.

.Schokkend. zo vatte Ton de Ruijter, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de conclusies samen van het thema .De relatie tussen diermishandeling en huiselijk geweld.. Dit onderwerp stond centraal tijdens de IP.s Winterconference die van 24 tot en met 26 november plaatsvond in het Scheveningse Kurhaus. De meest vooraanstaande deskundige op dit gebied, de Amerikaanse professor Frank Ascione (Department of Psychology (Family and Human Development) van de Utah State University, VS) presenteerde resultaten uit vele onderzoeken die wereldwijd zijn uitgevoerd. In Nederland waren deze gegevens tot afgelopen vrijdag vrijwel onbekend. Dierenartsen, humaan hulpverleners en andere deskundigen op het gebied van dierenwelzijn en justitie en kinder- en jeugdzorg waren tot voor kort niet op de hoogte waren van deze relatie.

Landelijke projectgroep
Resultaat van dit congres is dat binnen een halfjaar een landelijke projectgroep wordt samengesteld met als doel vermindering van (slachtoffers van) huiselijke geweld door structureel betere signalering van dier- en kindermishandeling. Momenteel overlijdt in ons land iedere week een kind als gevolgen van mishandeling.

Onderzoek van Ascione bevestigt dat dieren die leven in een huishouden waar huiselijk geweld voorkomt, 15 keer méér kans hebben om mishandeld of gedood te worden dan dieren die leven in een vreedzaam huishouden . Maar het gevaar voor het dier is slechts de helft van het verhaal. Want uit onderzoek blijkt dat diegenen die dieren mishandelen naar alle waarschijnlijkheid ook gewelddadig naar mensen zijn.

In zijn nieuwste boek Children and Animals: Exploring the Roots of Kindness and Cruelty , bundelt Frank Ascione wetenschappelijke kennis en praktijkervaringen over het verband tussen mishandeling van dieren en mensen. Amerikaans onderzoek toont aan dat kinderen die slachtoffer zijn geweest van geweld vaker geneigd bleken tot dierenmisbruik dan kinderen zonder verleden van huiselijk geweld. Mannen die werden vervolgd voor wreedheden tegen dieren, bleken statistisch gezien vijfmaal vaker gearresteerd te zijn voor geweldsmisdaden dan anderen. En van de ondervraagde vrouwen, die in een opvanghuis verbleven, meldde 54 procent dat hun partner ook dieren had mishandeld of gedood.

Een nog beangstigender aspect van huiselijk geweld is het grote risico van herhaling. Wie op jonge leeftijd begint met dierenmishandeling, loopt meer kans om later andere misdaden met geweldpleging te begaan. Vaak zijn deze criminelen zelf slachtoffers van geweld. Een onderzoek naar veroordeelde moordenaars wees uit dat van diegenen die als kind seksueel waren misbruikt, 58% dieren hadden mishandeld (vergeleken met 15% van veroordeelde moordenaars die niet waren misbruikt). Diermishandeling gepleegd tijdens de jeugd wordt in de Verenigde Staten gezien als een belangrijke aanwijzing voor toekomstig gewelddadig gedrag.

Lacherig
De voorzitter van de KNMvD, gaf ruiterlijk toe dat dit onderwerp binnen zijn beroepsgroep nauwelijks serieus genomen wordt. Maar na de presentatie van ondubbelzinnige onderzoeksresultaten en gruwelijke voorbeelden kwam hij tot de conclusie dat het boven op de agenda moet staan.
In workshops tijdens de Winterconferentie deden de deelnemers voorstellen hoe de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling zichtbaar te maken. Niet opnieuw het wiel uitvinden, maar aansluiten bij bestaande organisaties die elk al veel kennis in huis hebben. Door een multidisciplinaire samenwerking kan dit probleem snel worden aangepakt. Alle aanwezigen op het congres gaven aan om op korte termijn nieuwe initiatieven binnen hun organisatie op te starten, maar allen waren het er over eens dat ook een landelijke aanpak noodzakelijk is. De voorzitter van de KNMvD, Ton de Ruijter nam bij het einde van het programma het initiatief om in juni 2005 alle partijen en aanwezigen bij elkaar te roepen voor de aanpak van een adequate landelijke signalering van dier- en kindermishandeling.