Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn en omgeving, zondag 28 november

Hoorn 28-11-2004 - 15.50 uur

Verkeerscontroles
Hoorn, zaterdag 27 november 2004
Op zaterdagmiddag werden verkeerscontroles gehouden op het Keern en de Zwaagmergouw in Hoorn. Hierbij werden 39 bekeuringen utgeschreven wegens het niet dragen van een veiligheidsgordel of valhelm en voor het rijden met een te hoge snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 89 in plaats van de toegestane 50 km per uur.

Enkhuizen, zondag 28 november 2004
Op zondagmorgen werd een verlichtingscontrole gehouden op het Westeinde in Enkhuizen. Van de 73 gecontroleerde (brom)fietsen bleken er 6 niet te beschikken over werkende verlichting. De bestuurders kregen een bekeuring.

Alcohol en bedreiging
Hoorn, zaterdag 27 november 2004
Op zaterdagmiddag omstreeks 17.15 uur zag de politie een 42-jarige man uit Zwaag rijden op een bromfiets over het Keern in Hoorn. De man had zijn helm niet goed vast zitten en de politie wilde hem een stopteken geven. Toen de man zijn bromfiets aan de kant had gezet, werd de politieman bedreigd. De bromfietser haalde namelijk een patroon (kogel) uit zijn broekzak en hield deze vlak voor het gezicht van de politieman. De bromfietser werd hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier bleek hij nog enkele patronen bij zich te hebben. Ook bleek de man alcohol te hebben gebruikt. De ademanalyse wees uit dat hij 785 ug/l alcohol in zijn adem had. Dat is drieëneenhalf keer het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Hiervoor werd zijn rijbewijs ingevorderd. In een onderzoek in de woning van de verdachte werd nog meer scherpe munitie en een kruisboog aangetroffen. De verdachte werd inverzekering gesteld.

Inbraak woning
Zwaag, vrijdag 26 november 2004
Op vrijdagavond werd tussen 18.00 en 21.30 uur ingebroken in een woning aan de Paardeweide te Zwaag. De daders kwamen binnen door aan de achterzijde van het pand een raam te forceren. Uit de woning werd geld gestolen.

Overval
Hoorn, zaterdag 27 november 2004
Op zaterdagavond omstreeks 23.00 uur werd een 57-jarige man uit Hoorn beroofd in winkelcentrum De Huesmolen in Hoorn. Twee mannen bedreigden hem met een mes. Hij had echter geen geld bij zich, waarop de overvallers er vandoor gingen met een GSM. Omstreeks 23.25 uur wilde een 65-jarige vrouw uit Hoorn geld pinnen bij een bank in het winkelcentrum. Toen de vrouw bezig was kwamen mogelijk dezelfde twee mannen op haar aflopen. Een van hen bedreigde de vrouw met een mes. In plaats van geld op te nemen, brak de vrouw de transactie af, zodat er geen geld uit de automaat kwam. Hierop vluchtten de overvallers weg.

Overvaller aangehouden
De Weere, zondag 28 november 2004
Op zondagmorgen omstreeks 02.25 uur fietste een 21-jarige man uit Wognum over de Vekenweg in De Weere. Hier werd hij klemgereden door drie mannen in een personenauto. Nadat hij enkele klappen en schoppen had gehad, wist het slachtoffer er op zijn fiets vandoor te gaan. Even verderop werd hij weer klemgereden. Hierbij kreeg hij weer klappen, werd zijn fiets vernield en moest hij zijn waardevolle spullen afgeven. De drie overvallers gingen er vandoor met een portemonnee, een GSM en een MP3-speler. Op basis van het kenteken kon omstreeks 03.50 uur een verdachte worden aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Spanbroek. Zijn auto werd in beslag genomen. De verdachte is inmiddels inverzekering gesteld. Naar de identiteit van de andere twee verdachten wordt een onderzoek ingesteld.