Koninklijke Nederlandse Schaakbond

4e ronde Meesterklasse: Amstelveen kansloos tegen Hotels.nl

Het werd in Amstelveen een ruime en onbedreigde 7½-2½ overwinning voor Hotels.nl, maar vooraf waren er de nodige zorgen en twijfels. Geen Tiviakov, geen Landa, geen Kosteniuk, een opstelling met slechts twee grootmeesters, als dat maar goed gaat. Om het moreel van de troepen wat op te krikken deelde sponsor Kees voor het begin van de wedstrijd petjes, overhemden en T-shirts uit. Alles voorzien van het hotels.nl logo en bovendien prijkten er rugnummers op de T-shirts. Zo mocht ik een T-shirt met het onheilspellende nummer 12 in ontvangst nemen, Kees zelf droeg geen rugnummer maar de letter S, met een streepje naar boven en naar beneden. Voor de wat oudere lezer: iedere gelijkenis tussen Kees en Simon S. Smakeloos, de gulle geldschieter van Appie Happies Taaie Tijgers, berust natuurlijk op puur toeval.

Dan de wedstrijd zelf. Aan het eerste bord trof Arno Bezemer een getergde Merab Gagunashvili, die zich wilde revancheren voor zijn kansloze nederlaag tegen Rotterdam. In iets Grünfeld-achtigs werd Bezemer meteen met de rug tegen de muur gezet. Dan een moment vol drama: Gagu gaat cashen op b7, maar hij slaat met het verkeerde stuk. Plotseling staat Bezemer dankzij een geweldige truc gewonnen! En even later stond onze Georgische grootmeester, vervuld van diepe zelfhaat, zichzelf te vervloeken op de gang.

Na een remise bij Ligterink-Okkes zorgde Yge Visser voor de gelijkmaker tegen Eelke Wiersma. Een knappe prestatie, want onze man zat na een zware valpartij met de fiets onder de pijnstillers. Hij werd hoe toepasselijk op een karretje dat normaal gesproken gebruikt wordt om flessen bier rond te brengen de speelzaal ingereden. In een Franse doorschuiver verbeterde Visser het spel van superkenner Igor Glek en toen Wiersma wat passief reageerde kreeg zwart het initiatief. Visser liet niet meer los en won in krachtige stijl.

Cruciaal was de partij tussen de youngsters Matthew Tan en Daan Brandenburg, zon gevecht dat echt alle kanten op kon. Na de onverwachte nul van Gagunashvili was dit duel het keerpunt in de wedstrijd. De partij viel op door bizar openingsspel van de witspeler. Sterker nog: het deed pijn aan de ogen (1.e4 c5 2.Pf3 e6 3.b3 Pc6 4.Lb2 Pf6 5.De2 d5 6.exd5 Pxd5 7.Dd1, je moet er maar opkomen). Maar ik geef toe, hij kwam er redelijk uit maar in tijdnood maakte Matthew Tan een lelijke fout. Als hij hier gewoon 32.Kg1 speelt, staat wit eerder iets beter. Grappen met 32...b5 33.Pxe5 Lb6 34.Pxc6 zijn allemaal gunstig voor wit. In plaats daarvan speelde hij 32.Pxe5? en uiteraard ging dat na 32...Txh2+ helemaal mis.

Harmen Jonkman, wat een geweldige aanwinst. Geef die jongen een klein plusje en de tegenstander wordt zonder enige vorm van tegenspel langzaam weggetikt. Nu was Maarten Solleveld, de sterspeler van Amstelveen, zijn slachtoffer. Een wanhoopsoffer van Solleveld in tijdnood versnelde het einde.

Roem is vergankelijk. IM Gert Pieterse was in een vorig schaakleven veelvuldig NK-finalist en hij gold als een groot kenner van de Caro-Kann. De 18-jarige Frits Rietman is van een andere generatie en had zelfs nog nooit van Pieterse gehoord. Frits won overtuigend en probeerde zijn tegenstander na afloop uit te leggen hoe de Caro-Kann wèl gespeeld moet worden. Op zon moment voel je je echt oud. Mijn goedbedoelde opmerking een mooi moment om weer te stoppen Gert werd door Pieterse niet weersproken. De doffe blik in zijn ogen zei me genoeg.

Amstelveen deed nog wat terug aan het tiende bord, waar Henk Schmitz een regelmatige overwinning boekte op Joost Wempe. Maar bij deze tussenstand van 4½-2½ was allang duidelijk dat Hotels.nl zou gaan winnen. De drie resterende partijen stonden zeer goed tot gewonnen voor de Groningers.

Zelf won ik een onvoorstelbaar slechte partij van Rob Bertholee. Rob gaf zomaar een kwaliteit weg waarna ik er alles aan deed om hem maar zoveel mogelijk compensatie te bezorgen. Dat ik na de tijdnood ineens winnende aanval had, was natuurlijk louter toeval.

Luuk van Kuuten won van Sybolt Strating, die een Benoni op zijn zachtst gezegd nogal ongelukkig aanpakte. Luuk won materiaal maar in hopeloze stelling bleef Strating maar doorspelen. Met een stuk achter dronk hij de beker helemaal leeg, je moet ervan houden.

Tea Lanchava handhaafde haar 100% score door een zwaarbevochten overwinning op Kevin Tan. Ook al zon partij waar ik geen touw aan vast kon knopen, het spel van de Tan-broertjes is voor mij niet te doorgronden. Kevin offerde onnodig een kwaliteit en even later ook nog een stuk. Compensatie was er niet en tja, dan sta je gewoon een toren achter.

In de volgende ronde een zware uitwedstrijd in Den Bosch. Ze doen daar wel heel bescheiden, maar ook HMC is kanshebber voor een plaats in de play-offs.

Bezemer-Gagunashvili 1-0
Wiersma-Visser 0-1
Solleveld-Jonkman 0-1
Bertholee-Hoeksema 0-1
Okkes-Ligterink rem
M. Tan-Brandenburg 0-1
K. Tan-Lanchava 0-1
Strating-Van Kooten 0-1
Pieterse-Rietman 0-1
Schmitz-Wempe 1-0


---