Politie Zuid-Holland-Zuid

28/11 Weekend dordrecht en zwijndrechtse waard

28-11-2004 - Nieuwsberichten district I

SCHENNIS
DORDRECHT In het Wielwijkpark te Dordrecht is vrijdagochtend 26 november een schennispleger actief geweest. Deze man liet tegen 8.30 uur aan drie fietsende meisjes van 14 en 15 jaar uit S-Gravendeel zijn geslachtsdeel zien en liep daarna weg naar de Zuidendijk/Smitsweg. Het signalement luidt: Man van ongeveer 55 jaar, grijs haar, groeven in het gezicht langs de neus. Hij droeg een rood windjack en vermoedelijk een blauwe broek. Hij is tussen de 1.80 en 1.90 m. lang. Wie deze man gezien heeft, kan contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844 (locaal tarief).

HUISVREDEBREUK
HENDRIK-IDO-AMBACHT De politie heeft een 21-jarige man uit Dordrecht aangehouden omdat hij op vrijdagochtend 26 november huisvredebreuk gepleegd zou hebben bij het asielzoekerscentrum in Hendrik-Ido-Ambacht. De verdachte wilde zijn vriend helpen bij het verhuizen van zijn spullen maar meldde zich niet bij de receptie. Aan verzoeken van de huismeester om weg te gaan gaf de man ook geen gehoor. Uiteindelijk is hij opgepakt en inmiddels weer heengezonden met een dagvaarding en een terreinverbod.

TWEE KEER GESTOLEN AUTO OPNIEUW GEVONDEN
ZWIJNDRECHT Een auto die binnen zes weken twee keer is gestolen, is voor de tweede keer gevonden. Een alerte burger zag de auto in de Vlaamsestraat te Zwijndrecht staan en belde op 26 november de Politie Zuid-Holland-Zuid. Deze liet het voertuig aftakelen. De eigenaresse krijgt haar auto zo spoedig mogelijk terug.
Op 4 oktober werd de eigenaresse voor de eerste keer geconfronteerd met de diefstal van haar auto, die geparkeerd stond op het Buddinghplein. Deze werd drie dagen erna aangetroffen in de wijk Stadspolders en ging retour naar de eigenaar. Op 17 november was het opnieuw raak. Het voertuig stond geparkeerd op de Noordendijk en werd in de avond ontvreemd.
Degene die de politie belde, las op 26 november in een plaatselijk dagblad een interview met de gedupeerden en constateerde dat hun gestolen auto bij haar in de straat stond. Zij vond het vanzelfsprekend het direct aan de politie te melden.

VERDACHTE HENNEPKWEKERIJ
ZWIJNDRECHT Op vrijdagmiddag 26 november is een 45-jarige Zwijndrechtse man aangehouden na verhoor op het politiebureau in Zwijndrecht. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de illegale hennepkwekerij, die op 23 november ontmanteld werd in diens woonhuis aan de Frits Vogelstraat te Zwijndrecht. Hierbij werden 800 planten inbeslaggenomen en vernietigd. De verdachte is aangehouden nadat hij enkele weken in het buitenland had vertoefd. Een inwonend 42-jarig familielid die zich bij de inval op 23 november in het huis bevond, was al bij die gelegenheid aangehouden, verhoord en heengezonden.

AUTODIEF GEPAKT, AUTO TERUG
DORDRECHT De auto van een 41-jarige Dordtse vrouw die op 25 november aan de Overkampweg te Dordrecht was gestolen, is in Rotterdam teruggevonden. De 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die van de diefstal verdacht werd, is door agenten geidentificeerd nadat hij in het verzorgingstehuis een tas met autosleutels, geld en papieren had gestolen aan de Overkampweg. Hierna is de politie te Vlaardingen verzocht om de man op 26 november buiten heterdaad aan te houden. Hij is in Dordrecht in verzekering gesteld.

VOETBAL ONGEREGELDHEDEN
DORDRECHT Op vrijdagavond 26 november zorgden supporters van FC Dordrecht voor ongeregeldheden tijdens de wedstrijd FC Dordrecht-Haarlem. Zij gooiden met klikos, bekertjes drank en puin naar de politie die de orde wilde bewaken. Aan het einde van de wedstrijd sloeg de vlam in de pan, nadat eerdere waarschuwingen van de zijde van de politie niet hadden geholpen. Na wat geduw en getrek werd besloten om de (lange) wapenstok te trekken om in linie het vak aan de Westtribune leeg te maken. Hierbij sloegen en trapten de supporters naar de politiemensen die verschillende keren geraakt werden. Een agent raakte lichtgewond aan zijn hand. Toen iedereen het stadion uit was werd er met stenen gegooid op het voorplein en werd er zelfs met fietsen gegooid. De politie heeft de groep raddraaiers verspreid. Een 35-jarige Dordtenaar werd op de Krommedijk aangehouden omdat hij agenten schopte en sloeg en ook nog een hek over hen heen gooide. Op de parkeerplaats werd een 25-jarige plaatsgenoot aangehouden voor openlijk geweld temidden van een groep geweldplegende supporters. Ook ging er een steen door de ruit van een politieauto, waarbij niemand gewond raakte. Op verdenking daarvan werd een 18-jarige Dordtenaar aangehouden aan de Aalscholverstraat, die onderdeel uitmaakte van een groep van 70 raddraaiers die opnieuw met stenen wilden gooien, maar uit elkaar gedreven werden in de wijk. Een 22-jarige Dordtenaar werd aangehouden voor het uiten van beledigende taal in de omgeving van het stadion aan de Crayensteinstraat. Hij kan tevens een stadionverbod tegemoet zien. Een 20-jarige plaatsgenoot werd nog aangehouden aan de Leerambachtstraat voor het uiten van discriminerende en beledigende taal in de nasleep van de ongeregeldheden.

ONGELUK A 16
DORDRECHT Op de A16 bij Dordrecht heeft vrijdagavond een ongeluk plaatsgevonden waarbij twee personenautos en een vrachtwagen betrokken zijn geweest. Het ongeluk gebeurde doordat een personenauto met daarin twee inzittenden uit Tilburg vlak voor de Drechttunnel (richting Rotterdam) van rijbaan wilde verwisselen. De bestuurder zag plotseling dat er nog een auto rechts van hem was en week snel terug naar links, raakte daarbij de vangrail en kaatste weer terug, frontaal tegen een auto met vijf Haagse inzittenden die terugkeerden naar huis van het werk in Dordrecht. Deze tweede auto werd vervolgens geraakt door een vrachtauto. Een Hagenaar raakte ernstig gewond aan nek en been en werd behandeld in het ziekenhuis. Hij moest uit de auto geknipt worden door de brandweer. Twee andere Haagse inzittenden raakten licht gewond en werden ter plaatse door de GGD-arts behandeld. De Tilburgenaren werden ter plekke onderzocht, maar mankeerden niets. Ook de vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd. De Regionale Verkeersondersteuning verrichte technisch verkeersonderzoek. Door het ongeval ontstond een lange file op de A16, die uitliep tot 14 km vanaf Zevenbergschenhoek naar Dordrecht. Er werd een omleiding ingesteld via A59, A27 en A15.

OPENBARE ORDECONTROLE
ZWIJNDRECHT De politie heeft op vrijdagmiddag en avond een openbare orde controle op het station te Zwijndrecht gehouden. Daarbij is een 34-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aangehouden omdat hij zich onnodig ophield op het station, geen kaartje kon overleggen en sigarettepeuken op de grond gooide. Hij moest mee naar het bureau omdat hij zich niet kon identificeren. Daar bleek dat hij toch legaal in Nederland verbleef en werd met een proces verbaal heengezonden. Een 17-jarige jongeman werd achter het station aangesproken door de politie wegens wildplassen en het gebruik van bier waar dat volgens de APV niet toegestaan is. Hij reageerde in het Nederlands. Daarna bleek hij plotseling de Nederlandse taal kwijt te zijn geraakt en zei alleen nog maar Frans te kunnen spreken. Hij kon zich niet identificeren en werd aangehouden en moest mee naar het bureau. Daar bleek hij een valse naam te hebben opgegeven en geen vaste woon- of verblijfplaats te hebben. Na onderzoek werd vastgesteld dat hij de Franse nationaliteit had. In totaal kreeg hij drie processen verbaal mee naar huis.

RIEM
DORDRECHT Op vrijdagavond 26 november gingen agenten snel na een melding van een vechtpartij naar de Grote Markt. Daar troffen zij een 21-jarige man uit Dordrecht aan met een flinke bult en schram op zijn hoofd. Hij verklaarde door een man geslagen te zijn met een riem. Deze man rende verderop. De agenten hielden hem vervolgens aan. Het is een 27-jarige man uit Dordrecht.

DRONKENSCHAP OVERLAST
DORDRECHT Een 25-jarige Dordtenaar heeft stennis geschopt bij zijn ex-vrouw aan de Bilderdijkstraat te Dordrecht vrijdagavond 26 november. Gewaarschuwde agenten zagen ter plaatse de man in dronken toestand op de auto van een buurtbewoner hangen. Er viel niet te praten met hem, hij werd agressief en beledigde ook nog eens de agenten. Daarop is hij aangehouden en meegenomen naar het bureau. Na een aantal uren is hij met een proces verbaal naar huis gestuurd.

BEDREIGING
DORDRECHT- Surveillerende agenten constateerden dat er twee ruiten ingegooid waren bij een woning aan de Josseling de Jongstraat te Dordrecht op vrijdagavond 26 november, waarvan de bewoners melding hadden gemaakt. Een groepje mannen verwijderden zich juist op dat moment en omdat de bewoner een signalement had afgegeven, wilde een van de agenten een man die bij dat signalement paste controleren. Deze werd echter bij herhaling agressief en wilde de agent te lijf gaan. De groep vormde daarop een halve cirkel. De agent heeft daarop na een waarschuwing pepperspray gebruikt. Met assistentie van een tweede agent is de man, een 41-jarige Dordtenaar aangehouden voor bedreiging. Na onderzoek bleek hij niet degene te zijn die de ruiten had vernield, de politie zet daarom dat onderzoek voort.

BROMFIETSDIEVEN AANGEHOUDEN
DORDRECHT Een alerte buurtbewoonster belde in de vroege ochtend van zaterdag 27 november dat zij zaaggeluiden uit een berging aan het Frida Katz-erf hoorde komen. De politie kwam zeer snel ter plekke en constateerde dat een 20-jarige en een 22 jarige man uit Dordrecht zich in een keldergang bevonden. Een andere 20-jarige Dordtenaar ging er vandoor, maar werd tijdens zijn vlucht aangehouden. Hij leidde de politie naar een kelderbox waarin een gestolen bromfiets was. Alle drie zijn aangehouden en in verzekering gesteld.

KLAPPEN
DORDRECHT Een 25-jarige Dordtenaar is zaterdagochtend vroeg aangehouden aan de Boterstraat te Dordrecht, nadat hij zonder enige aanleiding een 21-jarige Nijmeegse vrouw en haar vriend lastig viel bij hun auto. De 23-jarige vriend uit Oss kreeg een aantal klappen in zijn gezicht. De verdachte is in verzekering gesteld.

LOKAALVREDEBREUK
DORDRECHT Een 21-jarige man en zijn 24-jarige vriendin, beiden uit Dordrecht, waren betrokken bij een vechtpartij in een horecagelegenheid aan de Amnesty Internationalweg te Dordrecht op 27 november. Zij wilden niet naar buiten toen de 33-jarige portier uit Dordrecht daarom vroeg en vervolgens sloeg de man in op de portier. De politie hield beiden daarop aan. Later die nacht rukte de politie opnieuw uit, nu om een 17-jarige Dordtenaar aan te houden die een 38-jarige portier uit Den Bosch in dezelfde gelegenheid had mishandeld. Hij werd door de beveiliging aan de politie overgedragen.

STROOMSTOOT
DORDRECHT Agenten die op de fiets surveilleerden, ontdekten op de Jorissingel te Dordrecht een bijzonder tafereel op zaterdagavond 27 november. Zij zagen een 36-jarige vrouw die een 48-jarige Dordtenaar met een stroomstootwapen belaagde: zij duwde het knetterende apparaat in de nek van de man. Bij het zien van de politie gooide zij het wapen weg, dat even later in de bosjes gevonden werd door de politie. In de buddyseat van haar bromfiets werd een samoeraidolk gevonden. Het gebeuren zou met drugs te maken hebben.
De drugsverslaafde vrouw werd heengezonden met een dagvaarding en deed afstand van het stroomstootwapen en het mes. De man heeft geen verwondingen overgehouden.

HORECACONTROLE
DORDRECHT Tijdens een horecacontrole in de binnenstad van Dordrecht op 27 november werden drie bekeuringen uitgedeeld voor gebruik van drank op straat, werd een gestolen fiets teruggevonden en werden 14 bekeuringen uitgereikt voor wildplassen. Een cafebaas aan de Voorstraat belde dat hij een cokesnuiver op de wc had betrapt, die het pand niet wilde verlaten Agenten hebben hem mee naar buiten genomen, waar bleek dat hij nog een zakje coke bij zich had. Daarop is hij aangehouden wegens overtreding van de Opiumwet. Daarnaast bleek hij nog een onherroepelijk vonnis open te hebben staan van 42 dagen zitten. Het gaat om een 44-jarige Dordtse man. Op de meeste plaatsen was het verder rustig.