Partij voor de Dieren


Opiniepeilingen wijzen keer op keer uit: PvdD komt in de Tweede Kamer 28-11-2004

Sinds de Europese verkiezingen van afgelopen 10 juni blijkt steevast uit opiniepeilingen dat de Partij voor de Dieren zetels zal bemachtigen bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Ook vrijdag 26 november weer, bleek uit de NOVA-opiniepeiling van het bureau Interview (www.politiekebarometer.nl) dat de PvdD een zetel in het parlement zou krijgen als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn gehouden. Maandag 22 november jl. kwam hetzelfde resultaat uit de peiling van Maurice de Hond (www.peil.nl).

De Partij voor de Dieren vormde, samen met Paul van Buitenen's Europa Transparant, de grote verrassing van de Europese verkiezingen van 10 juni 2004. Met maar liefst 3,2% van de stemmen had de PvdD na haar oprichting in oktober 2002 haar kiezersaanhang weten te verdrievoudigen sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 22 januari 2003. De PvdD haalde destijds met 0,6% nét geen kamerzetel (0,7% is nodig voor 1 kamerzetel).

Het is ongekend dat een nieuwe nog niet zittende partij een half jaar na de laatste verkiezingen nog steeds op kamerzetels gepeild blijft. De PvdD weet met zeer weinig financiële middelen en mankracht regelmatig de landelijke media te halen met opinieartikelen en protestacties richting de zittende politiek. Ook het ledenaantal blijft gestaag groeien.

In een tijd waar alles lijkt te draaien om veiligheid en integratie is het een geruststellende gedachte dat veel mensen zich realiseren dat de weg naar een geweldloze en harmonieuze samenleving begint bij geweldloosheid van mensen richting andere levende wezens, de dieren. Normen en waarden strekken zich niet alleen uit over de omgang tussen mensen maar ook over de omgang van mensen met dieren. Een veilige en geweldloze omgeving mag niet slechts gegarandeerd worden voor mensen. De onderdrukking en het aanhoudende geweld jegens miljoenen dieren moet stoppen. Tolstoi zei het al "Zolang er slachthuizen zijn, zullen er slagvelden zijn".

Het is slechts een kwestie van tijd, voordat er voor het eerst in de politieke geschiedenis een partij met als hoofdthema dierenrechten in een nationaal parlement zal zetelen.