Ingezonden persbericht


rectificatie:

In tegenstelling tot ons eerder bericht, begint de lezing op 28 november om 14.00 uur. Voor de volledigheid onderstaand het gecorrigeerde persbericht.

= = = P E R S B E R I C H T = = =

Op 28 november organiseert het Humanistisch Verbond in samenwerking met de internationale boeddhistische organisatie Soka Gakkai, een lezing over de boeddhistische filosofie van Nichiren Daishonin.

In de lezing zal Anita Baylé van de Soka Gakkai, Baylé aanvoeren dat er veel overeenkomsten zijn tussen het humanisme enerzijds en de levensvisie van Nichiren Daishonin (Japan, 1222-1282). Zo gaan beide denkwijzen uit van de werkelijkheid zoals die is en beide stellen de waardigheid van de mens centraal. Op andere punten verschillen dit boeddhisme en het humanisme. Het humanisme gaat er - in navolging van Socrates - vanuit dat de mens de werkelijkheid alleen kan kennen door de zuivere rede. Het boeddhisme gaat er daarentegen vanuit dat de rede onderhevig is aan de (momentane) levensstaat van het individu. De filosofie van Nichiren Daishonin is gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de innerlijke kwaliteiten van de individuele beoefenaars in betrekking tot zijn/haar omgeving. Onlosmakelijk hiermee verbonden is het daadwerkelijk streven naar wereldvrede, te beginnen in de eigen omgeving.

Plaats: Laan Copes van Cattenburch 72, Den Haag.
Tijd: 28 november 2004, 14.00 uur.
Toegang: gratis.
Informatie: 070 - 3505346