Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Lodewijk de Waal en Raymzter op demonstratie voor Kleurrijk Nederland.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal is zondag een van de sprekers op de demonstratie "Samen voor een kleurrijk Nederland". De demonstratie start om 14 uur op het Beursplein in Amsterdam en loopt daarna naar de Dokwerker op het J.D. Meijerplein. Daar is een korte manifestatie waar de rapper Raymzter optreedt en behalve De Waal ook Hedy D'Ancona en vertegenwoordigers van migranten- en vluchtelingenorganisaties spreken. De demonstratie is onderdeel van het Nederlands Sociaal Forum dat door 150 organisaties wordt ondersteunt waaronder FNV, Platform Keer het Tij, Novib, XminY en Emcemo.


- Datum: Zondag 28 november 2004.

- Tijd: 14.00 - 16.00 uur.

- Start: Beursplein, Amsterdam.

- Demonstratieroute: Damrak, Rokin, Amstel, Blauwbrug, Waterlooplein.
- Einde: Slotmanifestatie bij de Dokwerker (J.D. Meijerplein).

In de oproep voor de demonstratie schrijft het Sociaal Forum: "We worden in Nederland geconfronteerd met een klimaat van toenemende haat en onverdraagzaamheid, waarin religieus fundamentalisme een uiting vindt. Ook zien we de toename van intolerantie, discriminatie en racisme. Een aanzienlijk deel van de allochtone bevolking wordt getroffen door racisme in het dagelijks leven. Dit gebeurt in de context van sociale spanningen in Nederland, wereldwijde neo-liberale globalisering, oorlog en geweld. We spreken ons krachtig uit voor vrijheid van meningsuiting binnen de grenzen die de wet daaraan stelt, en tegen iedere vorm van racisme, islamofobie, anti- semitisme, homofobie en sekisme. We willen polarisatie tegen gaan en ons niet tegen elkaar uit laten spelen. We willen samen opkomen voor een kleurrijk Nederland!"

Nederlands Sociaal Forum

De demonstratie is de afsluiting van het eerste Nederlands Sociaal Forum. Dit wordt gehouden van vrijdagavond 26 november tot en met zondagochtend 28 november in de Beurs van Berlage en in een grote tent op het Beursplein in Amsterdam. Op het sociaal forum komen duizenden mensen bij elkaar die willen laten zien dat een andere wereld zonder afbraak, oorlog en racisme mogelijk is. Er zijn dat weekend in twintig zalen meer dan honderd seminars, workshops en debatten over oorlog, milieu, racisme, neo- liberalisme, onderwijs en democratie. Met honderden sprekers uit binnen- en buitenland en diverse artiesten waaronder Top 40 kanon Lange Frans. Het NSF is onderdeel van de wereldwijde anderglobaliseringsbeweging. Het eerste Wereld Sociaal Forum vond plaats in 2001 in Brazilië met 50.000 deelnemers; deze maand trok het Europees Sociaal Forum in Londen nog 20.000 deelnemers.



Ingezonden persbericht