Ingezonden persbericht

Onthulling Console-object van Petra Hartman

ARNHEM, 20041108 -- De oud-katholieke parochie in Arnhem heeft zich tot doel gesteld de losgeraakte grootheden Kunst en Kerk weer met elkaar te verbinden door plaatselijke kunstenaars opdrachten te geven om het kerkje in Molenbeke te verfraaien. In dat kader wordt op 28 november, de eerste adventszondag, een object onthult van de Oosterbeekse beeldende kunstenares Petra Hartman. Het bloemvormige object dient als console voor het Mariabeeld. De onthulling en inwijding vindt plaats tijdens de viering van de Eucharistie. Belangstellenden zijn welkom tijdens de viering, die om 10 uur begint, of vanaf 11.30 uur. Adres: A.v.Nieuwenaarlaan 3 (hoek W.v.Kleeflaan) te Arnhem.


Reeks kunstprojecten
De band tussen de oud-katholieke Willibrordparochie en de wereld van kunst en vormgeving gaat terug tot halverwege de vorige eeuw. Het kerkbestuur maakte zich toen sterk voor een verantwoord ontwerp van het kerkgebouw door de Arnhemse architect Gerrit Feenstra, tegen de zin van de toenmalige kerkleiding, die die een aan de kerk geliëerde architect naar voren schoof. Het kerkbestuur won uiteindelijk.
Voor de glas-in-loodramen en een muurschildering werd een beroep gedaan op de Arnhemse kunstenaars Gerard Temme en Joop Janssen. De ramen van Temme zijn bijzonder; qua stijl beweegt hij zich in de richting van de Cobra-groep.
Dit kunstbeleid werd weer opgevat in de jaren negentig. Voor het maken van een ontwerp voor de parochiezaal De Kloostergang werd de Oosterbeekse architect Edo Vos benaderd. Een tabernakel en godslamp werden vervaardigd door de jonge vormgever Sander Griek. Het tabernakel - zijn afstudeerproject - kreeg een lovende beoordeling van de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving. Voor een glas-in-loodraam in de doopkapel vond het kerkbestuur de Arnhemse schilder Rinke Nijburg bereid. Nijburgs eerste glas-in-loodraam is een tussenvorm tussen een abstracte vlakverdeling en een figuratieve afbeelding in zijn typerende stijl.

Hartmans bloem-object
Het console-object van Petra Hartman is de meest recente opdracht voor het fraaie kerkje in Molenbeke. Het gaat om een lotusbloemvormig object van deels geëpoxeerd smeedijzer, zilver, glas, halfedelstenen en parels.
Petra Hartman is de eerste vrouw in de reeks. Een bewuste keuze, want het gaat uiteindelijk om een object dat de drager wordt van het beeld van moeder Maria. Het object wordt gekenmerkt door Hartmans speelse, maar ook symbolische vormentaal. Ze balanceert met een kinderlijke ernst op de rand van kitsch en fascineert door een veelheid van vorm en materiaal. Naast een kunstobject is de console ook een gebruiksvoorwerp: het hart van de bloem draagt het keramieken Mariabeeld. Lichtjes en een bloemenvaas kunnen worden neergezet op de bloembladeren, het innerlijke van de bloem bevat de voorraad kaarsjes en een geldbakje voor de offergaven.

Over de kunstenares en haar werk vindt u meer op www.petrahartman.nl. Afbeeldingen van en meer informatie over de kunst-en ontwerpprojecten van de oud-katholieke parochie staan op www.okarnhem.nl.




Ingezonden persbericht