Ingezonden persbericht

Kunstenares maakt afdruk moordplek Theo van Gogh

AMSTERDAM, 20041126 -- De Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost. Niets herinnert er meer aan dat hier ruim 3 weken geleden columnist en cineast Theo van Gogh op beestachtige wijze is afgeslacht door de moslimextremist Mohammed B. Op de plek waar zijn lichaam nog urenlang bedekt werd door een laken, zoeven nu weer de fietsers met een noodgang over het fietspad en staan de vele auto's gewoon weer aan de kant geparkeerd.


Op de Linnaeusstraat heeft het leven ogenschijnlijk zijn normale doorgang weer hervonden, de nasleep van de moord heeft heel Nederland (en de ons omringende landen) nog stevig in zijn greep en heeft geleid tot grote tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen.

De Amsterdamse kunstenares Netty Gelijsteen is lerares aan een VMBO-school en ziet deze tegenstellingen weerspiegeld in haar klassen. Als reactie hierop zal zij op, de ongetwijfeld koude, zondagochtend van 28 november een afdruk maken van de moordplek van Van Gogh. De vorm van de afdrukken bestaat uit de drie Amsterdamse Andreaskruizen. De uitgeharde afdruk van het plaveisel gebruikt Gelijsteen om tentoon te stellen in scholen in Amsterdam-Oost en West. Zij gebruikt de afdruk om aan hand hiervan de scholieren te laten discusseren over de moord en de gevolgen ervan.


Mark van Wonderen

Meer informatie kan worden verkregen op www.nettygelijsteen.nl




Ingezonden persbericht