Unicef

Wereldtop 'Naar een wereld zonder mijnen'

Geachte redactie,

Vanaf 28 november tot 3 december vindt in Nairobi, Kenia, de eerste Wereldtop 'Naar een wereld zonder mijnen' plaats. Doel van deze internationale regeringsconferentie is het bespreken van de vooruitgang die geboekt is sinds in 1999 het 'Ottawa-verdrag' in werking trad. Tot vandaag hebben 144 landen het Ottawaverdrag geratificeerd, waaronder Nederland. De landen die het ondertekenen, verplichten zich o.a. om geen anti-personenmijnen in te zetten, te ontwikkelen en te fabriceren. Rijkere landen beloven bij ondertekening om armere landen te helpen bij het aanpakken van de mijnenproblematiek. De ondertekenaars moeten jaarlijks rapporteren over vooruitgang; de Wereldtop in Nairobi is de eerste conferentie waarbij de wereldwijde vooruitgang zal worden besproken.

Sinds dit verdrag is veel vooruitgang geboekt met het vernietigen en opruimen van mijnen en hebben landen minder mijnen gelegd. Toch worden ieder jaar nog tussen de 15.000 en 20.000 mensen slachtoffer van een mijn; een op de vijf slachtoffers is een kind. In oorlogs- en crisisgebieden lopen kinderen groot risico om slachtoffer te worden van mijnen. Maar ook als families gevlucht zijn uit een crisisgebied en later terugkeren naar hun woonplaats, is het gevaar groot dat een kind een mijn voor speelgoed aanziet. Mijnen blijven immers liggen, ook nadat het conflict is beeindigd. Unicef, de Kinderrechtenorganisatie van de VN, roept daarom regeringen op om de produktie van mijnen te stoppen en meer middelen ter beschikking te stellen om slachtoffers te helpen. Bovendien moeten ook de belangrijkste producenten van landmijnen, zoals Rusland, China, India en de VS, het Ottawaverdrag ratificeren,vindt Unicef. In circa 40 landen liggen nog mijnen; de meeste mijnen liggen in Afghanistan, Angola, Cambodja en Irak.

Unicef zal op 2 december een persbericht versturen over de Wereldtop. Op die dag zal Carol Bellamy, internationaal directeur van Unicef, de conferentie toespreken, samen met de 14-jarige Nikola uit Bosnie (zie hieronder).
Op aanvraag is uitzendklaar en rechtenvrij Betacammateriaal beschikbaar met recente beelden van mijnenopruimingsteams in Cambodja en Angola; en het verhaal van Nikola, een 14-jarige jongen uit Bosnie die zijn hand verloor toen hij bij het spelen een deel van een mijn opraapte. Het Betacammateriaal kan worden aangevraagd bij Unicef Nederland; in de bijlage treft u de shotlist ('Landmines brollfinal') aan.

In de bijlage treft u verder het overzicht 'Unicef and landmines' aan, met feiten en cijfers over de ondertekenaars van het Ottawaverdrag en activiteiten van Unicef ter ondersteuning van slachtoffers. Via http://www.unicef.org/protection/index_24002.html vindt u informatie over de Wereldtop en het Ottawaverdrag.

Meer informatie:
Persvoorlichting Unicef Nederland: Roy van der Ploeg, telefoon: 070-3339332 / 06-53840098 en rvdploeg@unicef.nl of Maarten Bijl, telefoon: 070-3339336 / 06-51282198 en mbijl@unicef.nl