Gemeente Hilversum

Actie Bladslag weer van start
De gemeente is weer gestart met de jaarlijkse 'Actie Bladslag': het verwijderen van de herfstbladeren van straten, wegen, fiets- en voetpaden.
In de week van 29 november in de buurten die worden omgeven door:
1. de Eikbosserweg, Diependaalselaan, Kolhornseweg en Admiraal de Ruyterlaan;

2. de Eemnesserweg, Noorderweg, Johannes Gerardtsweg en Kamerlingh Onnesweg;

3. het Wandelpad, Koningsstraat, Havenstraat, 's-Gravelandseweg en Insulindelaan.

Omdat er in Hilversum zo'n 700 verschillende soorten bomen staan, zal het opruimen van de enorme hoeveelheid gevallen herstblad zeker tot diep in december gaan duren.

Van blad tot compost
De bladeren worden verzameld met behulp van bladblazers en bladzuigers, die mogelijk wat geluidhinder veroorzaken. In totaal wordt zo'n slordige vier- à vijfduizend kubieke meter vers blad opgehaald. Genoeg om een heel voetbalveld een halve meter hoog mee te bedekken. Tot eind december zullen op enkele plaatsen storthopen van de bladeren worden gemaakt. Op deze plekken mag geen ander afval worden gestort. Na het verrottingsproces blijft er een volume over van zo'n tweeduizend kubieke meter bladeren, die door een composteringsbedrijf tot compost worden verwerkt.

Elders parkeren
Het streven is om zoveel mogelijk gevallen blad mee te kunnen nemen om zo goed mogelijk te voorkomen dat het bij flinke wind niet alle kanten opwaait. De gemeente vraagt u daarom in beider belang ruim baan te maken voor de mensen, die de bladblazers en -zuigers bedienen en uw auto tijdelijk elders te parkeren op de dag dat uw straat aan de beurt is.

Ook blad uit eigen tuin
Hilversum is de enige gemeente in het Gooi die u aanbiedt het herfstblad uit eigen tuin mee te geven met dat van de gemeentebomen. Alléén bladeren worden meegenomen, geen takken, stenen en ander materiaal, omdat anders de zuigmachines verstopt raken. Wilt u van deze mogelijkheid gebruik maken, dan dient u vóór de schoonmaakactie het blad zo dicht mogelijk bij de rijbaan aan te bieden. Gebeurt dat op het verkeerde moment en/of op verkeerde manier, dan loopt u kans op een proces-verbaal van de reinigingspolitie.

Alternatieve afvoer
Tegen betaling kan de gemeente het herfstblad ook op andere momenten voor u afvoeren. Daarvoor kunt u terecht bij de afdeling Materieelbeheer en Dienstverlening van Gemeentewerken, telefoon 629 26 20.
U kunt het bladafval ook zelf naar het overlaadstation in Crailoo brengen. Tot één kubieke meter per veertien dagen is dat kosteloos. Daarboven brengt het overlaadstation EUR 16,- per kubieke meter in rekening.
Het overlaadstation is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.30 uur. Op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.
Bedrijven kunnen niet in Crailoo terecht. Zij moeten het blad aanbieden bij de stortplaats Hollandse Brug.

Uw medewerking is van groot belang
Het slagen van deze jaarlijkse actie is voor een groot deel afhankelijk van uw hulp en medewerking. Daarom zal elke week bijtijds op zowel Internet als de gemeentelijke pagina in de Gooi en Eembode worden vermeld welke buurten in Hilversum de komende week aan de beurt is. Dit is echter mede afhankelijk van de weersomstandigheden aangezien vorst en sneeuwval de actie belemmeren.

Verdere informatie
Voor verdere informatie kunt u iedere werkdag tussen 8.00 en 9.00 uur bellen naar de heer J. Lam, hoofduitvoerder Uitvoering Groen & Wijkonderhoud, telefoon 685 86 13