Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM/BZK: Uitnodiging voor de pers

EU informele ministersbijeenkomst ruimtelijk en stedelijk beleid

Op 29 en 30 november 2004 wordt in De Doelen in Rotterdam de EU informele ministersbijeenkomst voor territoriale cohesie en stedelijk beleid gehouden. Gastvrouw en gastheer van deze ministeriële bijeenkomst zijn minister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en vice-premier en minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties Thomas De Graaf.

Brussel heeft een toenemende invloed op de ruimtelijke inrichting en ontwikkeling van regio's en steden in de lidstaten. Bijvoorbeeld als het gaat om sociale cohesie, economie, transport, landbouw, milieu en water. De invloed van al die maatregelen zal de komende jaren toenemen. De ministers Dekker (VROM) en De Graaf (BVK) grijpen het EU-voorzitterschap aan om deze ontwikkelingen in Europees verband aan de orde te stellen.

Maandag 29 november staat in het teken van Europese ruimtelijke samenhang. Dan start minister Dekker de discussie over de invulling van het begrip territoriale cohesie, een nieuw doel in de Europese grondwet. Er komen specifieke vraagstukken op tafel: hoe is een grotere mate van samenhang in beleid te bereiken, die leidt tot een ruimtelijke duurzame ontwikkeling van het Europese grondgebied? Hoe kunnen we de enorme ruimtelijke diversiteit van Europa benutten voor duurzame economische groei? Verder zet zij in op het aannemen van een politieke agenda met actiepunten voor de komende twee tot drie jaar.

Dinsdag 30 november staat stedelijk beleid centraal. Minister De Graaf zal voor deze ministersconferentie concrete voorstellen ontwikkelen over kenniseconomie en sociale insluiting. Vanuit een bestuurlijk perspectief zal worden gekeken naar de rol van steden als motoren van economische en sociale ontwikkeling, hoe nationale en internationale samenwerking vorm kunnen krijgen en hoe nationale overheden en de EU dit kunnen faciliteren.
Voorafgaand aan de ministersconferentie hebben op 18 en 19 oktober 2004 in Noordwijk, op uitnodiging van de Europese Commissie en het voorzitterschap, circa 800 burgemeesters de City Summit bijgewoond. Tijdens het slot van de bijeenkomst op 30 november zal een nieuw Europees kennisnetwerk worden geïnitieerd op het gebied van stedelijk beleid.


---


----
Informatie voor de pers
Toegang van de media tot het perscentrum in De Doelen is uitsluitend voorbehouden aan geaccrediteerde journalisten. Praktische informatie voor de pers is beschikbaar op deze website. Geaccrediteerde journalisten ontvangen hun toegangspas bij aankomst in het perscentrum. Bij de accreditatiebalie zal de pas op vertoon van legitimatie worden uitgereikt. Let op: zonder accreditatie zal geen toegang worden verleend.
Let op: last-minute accreditatie is uitsluitend mogelijk na overlegging van:

1) een geldig paspoort/EU-identiteitskaart

2) een geldige perskaart

3) een originele opdrachtbrief die niet eerder gedateerd mag zijn dan zeven dagen voor de bijeenkomst, ondertekend door de hoofdredacteur/producer van de desbetreffende mediaorganisatie en waarop de beroepstatus van de vertegenwoordiger van de media staat vermeld.
Indien één van de documenten ontbreekt wordt de toegang geweigerd.

Internationaal perscentrum
Het internationaal perscentrum is gelegen in De Doelen. Het perscentrum is uitgerust met telefoonlijnen, internettoegang, faxmachines, computers en kabeltelevisie.

Openingstijden perscentrum:
De accreditatiebalie voor pers is maandag 29 november vanaf 08.00 uur open.
Maandag 29 november en dinsdag 30 november is het perscentrum geopend vanaf 08.00 uur.

Voorlopige persmomenten:
Maandag 29 november:
13.00 - 13.30 uur: gezamenlijk optreden ministers: moment voor radio, tv, fotografie
18.00 uur: afsluiting en mogelijkheid voor de pers voor informeel gesprek

Dinsdag 30 november:
17.30 uur: afsluitende persconferentie met de ministers Dekker en De Graaf

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdelingen persvoorlichting van de beide ministeries.

Ministerie van Volkshuivesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (ruimtelijk beleid)
Vera Hoogendoorn
+31 (0)70 339 5358
vera.hoogendoorn@minvrom.nl

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (stedelijk beleid)
Mark de Boer
+31 (0) 70 426 8055
mark.boer@minbzk.nl

29 okt 04 11:46