VRIJWILLIGERS TERMINALE ZORG


Presentatie kunstcatalogus 'De dood verbeeld'

Bunnik, 5 november 2004

Vrijwilligers Terminale Zorg (VTZ) Nederland presenteert de catalogus 'De dood verbeeld' waarin kunstwerken zijn opgenomen van 21 mensen met de dood voor ogen. Het gaat om terminale patiënten, nabestaanden en vrijwilligers die ondersteuning hebben geboden aan patiënten en familieleden.
De catalogus zal gepresenteerd worden op de officiële opening van de tentoonstelling 'De dood verbeeld' op 29 november in de Nicolaaskerk te Nieuwegein.

In de kunstwerken hebben zij hun eigen proces van verwerking van ziekte en verlies of een herinnering aan hun partner, ouder, kind of grootouder gestalte gegeven. Zoals mevrouw van der Hout: 'Mijn man is jarenlang ziek geweest. Hij had longemfyseem. Ondanks het feit dat hij het vreselijk benauwd had, droeg hij iedere dag een stropdas. Dat is ook terug te zien in het wandkleed dat ik heb gemaakt van zijn kleding.'
Voor een patiënte die in 2003 overleed, was het een van de weinige dingen die ze nog kon. 'Ik raak mijn ziekte door het schilderen kwijt. Even niet dat lichaam, dat lijf, die ziekte.'

De kunstwerken zijn eenmalig geëxposeerd in 2003, maar de werken zijn zo persoonlijk voor de kunstenaars dat zij deze niet lang uit handen wilden geven. Daarom zijn alle kunstwerken gefotografeerd en reizen door Nederland als een fototentoonstelling.

Met de tentoonstelling en deze catalogus wil VTZ de aandacht vestigen op de palliatieve terminale zorg door vrijwilligers. In 2003 hebben meer dan 5000 patiënten ondersteuning gekregen door vrijwilligers. Dat vrijwilligers een belangrijke waarde hebben in deze laatste levensfase bleek uit onderzoek van het IVA waar nabestaanden de vrijwilligers beoordeelden met een 8,7.
Binnen de palliatieve terminale zorg is er sprake van een sterke groei van het aantal bedden binnen voorzieningen. Deze zogeheten intramuralisering staat haaks op ontwikkelingen in andere sectoren van de gezondheidszorg. Vrijwilligers hebben sinds vijfentwintig jaar bijgedragen aan het uitgangspunt dat sterven bij het leven hoort en dat het in de laatste levensfase gaat om medemenselijke zorg. Thuis als het thuis kan en anders in een omgeving die daar zoveel mogelijk op lijkt zoals een bijna-thuis-huis of hospice. Sterven is geen medische zaak al hebben beroepskrachten een belangrijke rol in de symptoombestrijding zoals pijn, jeuk e.d. in die laatste fase. Er is nog grote onbekendheid met de mogelijkheden om thuis te sterven of de mogelijkheden in bijna-thuis-huizen of hospices. VTZ wil de keuze mogelijkheden voor de terminale patiënt vergroten en aandacht vestigen op de laatste levensfase. Deze tentoonstelling en catalogus leveren hier een bijdrage aan.

Informatie over catalogus:
Titel: De dood verbeeld
Prijs: Euro 9,-
ISBN 9080473464
Uitgever: Landelijk Steunpunt VTZ
Verkrijgbaar bij Landelijk Steunpunt VTZ Bunnik, 030-6596266, www.vtz-nederland.nl, info@vtz-nederland.nl


---