Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---


12-11-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---

EU-ministers van Buitenlandse Zaken ontmoeten hun collega's uit Middellandse Zee-gebied in Den Haag

Op 29 en 30 november zit minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken in Den Haag een bijeenkomst voor van de EU met de landen rondom de Middellandse Zee.

Deze bijeenkomst wordt gehouden in het kader van het Barcelona-proces en wordt bijgewoond door de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen en de ministers van Buitenlandse Zaken van Algerije, Egypte, Israël, Jordanië, Marokko, Libanon, de Palestijnse Autoriteit, Syrië, Tunesië en Turkije. Als waarnemers nemen deel Libië en Mauritanië.

Dit is het enige regionale forum waarin Israël en zijn Arabische buren gezamenlijk aan tafel zitten en daar onder andere spreken over het vredesproces in het Midden-Oosten.

De bijeenkomst vindt plaats op een moment dat de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de relaties met de Arabische wereld nadrukkelijk in de belangstelling staan: de stand van zaken van het vredesproces na het overlijden van de Palestijnse leider Arafat, Irak en modernisering in het Midden-Oosten zijn onderwerpen die actueel zijn en aan de orde zullen komen. Ministers zullen vooruitblikken naar het tienjarig bestaan van het Barcelona Proces in november 2005 en daarbij hun visie geven op de toekomst van de samenwerking tussen de EU en de Mediterrane landen.

Behalve deze politieke ontwikkelingen en onderwerpen die de veiligheid van de EU en het Middellandse Zee-gebied betreffen (terrorisme, non-proliferatie), bestrijkt het Barcelona-proces ook economische en sociaal-culturele onderwerpen. Zo zullen de ministers spreken over economische hervormingen en investeringen alsmede over de "dialoog der culturen", die gestalte moet krijgen door de oprichting van de Anna Lindh Stichting in Alexandrië.

Het Barcelona-proces vormt dus het centrale raamwerk waarbinnen het EU-beleid ten aanzien van de landen rondom de Middellandse Zee wordt gemaakt en uitgevoerd. De belangrijkste doelstelling is niet alleen om deze onderwerpen van gezamenlijk belang te bespreken, maar ook tot intensievere samenwerking te komen. Ter ondersteuning hiervan beschikt de Europese Commissie over uitgebreide financiële middelen, het zogenaamde MEDA-programma (ongeveer 1 miljard Euro per jaar). Het belang van ontwikkeling van de EU-relaties met de Middellandse Zee-regio is ook neergelegd in het 'Strategisch partnerschap met het Midden-Oosten en de Middellandse Zeeregio', dat tijdens de Europese Raad van juni werd aangenomen.

De bijeenkomst vindt plaats in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag. Voor nadere informatie kunt u de website van het Nederlandse EU-voorzitterschap raadplegen (www.eu2004.nl).

Programma van de Euromed-Ministeriële ontmoeting

Maandag, 29 november 2004


15.15 ­ 16.15 uur
EU-Troika bijeenkomst met Israël


16.30 ­ 17.30 uur
EU-Troika met de Arabische landen


17.30 - 18.00 uur
Persconferentie in het NCC, Carel Willink Zaal

Dinsdag, 30 november 2004


09.30 - 10.15 uur
Openingssessie


10.15 - 13.15 uur
Plenaire sessie


13.20 uur
Familie foto


13.30 - 14.00 uur
Persconferentie in het NCC, Carel Willink Zaal.


13.30 ­ 15.30 uur
Lunch

http://www.eu2004.nl/20041112-112559-T