Universiteit van Tilburg

Rede in teken van meerdaagse wereldconferentie over onderwijsrecht

Oratie Jan de Groof over onderwijsrecht: hoofddoeken niet verbieden

Zowel de uitoefening van kinderrechten als de culturele rechten verplichten de overheid tot het uitdrukkelijk aan bod laten komen van de identiteit van de leerling, onder meer door het aanwenden van symbolen of het dragen van de hoofddoek. Dat stelt prof. dr. J. De Groof maandag 29 november in zijn oratie getiteld Niemand zal het recht op onderwijs in vrijheid worden ontzegd, omtrent de niet-aflatende zorg om het pluralisme in onderwijs. Met de rede aanvaardt hij het ambt van hoogleraar in Europees Onderwijsrecht en Europees Onderwijsbeleid aan de Universiteit van Tilburg. De oratie is onderdeel van de meerdaagse wereldconferentie over onderwijsrecht, waaraan deelgenomen wordt door onder meer de onderwijsministers Van der Hoeven en Jesus San Segundo (Spanje), kardineel Godfried Danneels en Albi Sachs.

Onderwijsbeleid is geen louter nationaal gebeuren meer: vooral de Europese onderwijsagenda beïnvloedt op fundamentele wijze het beleid binnen elk van de lidstaten van de Unie. Zo draagt de internationale grondrechtenstandaard in belangrijke mate bij tot de renaissance van het recht op onderwijs in landen met een relatief prille democratie. De Groof beschouwt het begrip pluralisme als één der belangrijkste hoekstenen van een democratie. In het onderwijsbestel van een democratische staat is dat zichtbaar in het bestaan van een gedifferentieerd onderwijsaanbod, met openbare scholen en scholen op levensbeschouwelijke grondslag. De Groof betoogt dat de levensbeschouwelijke pluraliteit aan scholen positief moet gewaardeerd worden door elke staat, als gevolg van internationaal rechtelijke verplichtingen.
De Groof noemt het geen toeval dat momenteel zowel de vrijheid van onderwijs als het pluralisme binnen de openbare school onder druk staan, niet in het minst in Nederland. Pluralisme, omschreven als een positieve uiting van verdraagzaamheid en zulks bij uitstek in het onderwijs, werpt zich evenwel op als dam tegen onverschilligheid en cultuurrelativisme. De culturele en religieuze verscheidenheid moeten volgens hem gekoesterd worden als een onmisbare waarde, die te bestempelen is als een mensenrecht. Zowel de uitoefening van kinderrechten als de culturele rechten verplichten de overheid tot het uitdrukkelijk aan bod laten komen van de identiteit van de leerling, onder meer door het aanwenden van symbolen of het dragen van de hoofddoek.
Prof. dr. J. de Groof is hoogleraar aan Tias Business School, verbonden aan de Universiteit van Tilburg, hoogleraar aan het Collège dEurope te Brugge en tevens Regeringscommissaris voor de universiteiten Antwerpen en Limburg. Hij is voorzitter van de European Association for Education Law and Policy (ELA), welke van 25 tot en met 29 november 2004 een wereldcongres over Right to education and rights in education in achtereenvolgens Amsterdam, Tilburg en Den Haag organiseert.

Noot voor de pers
Over het ELA-congres is door ELA (www.lawandeducation.com) een apart persbericht verzonden.
Voor meer informatie over de oratie en het programma in Tilburg kunt u contact opnemen met persvoorlichter ir. Hilde Baert van Tias Business School (013 466 8661) of UvT-voorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004).
Prof. De Groof is bereikbaar op +32 3238 1155; e-mail: jdegroof@ruca.ua.ac.be
.
Laatst gewijzigd: dinsdag 23 november 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers