Ingezonden persbericht


Persbericht

Prestigieuze Portugese Proeverij in Paviljoen de Witte

Presentatie: nieuwe vangst kaviaar & Jamón Iberico Cinco Jotas

(Organisatie: The Wine & Food Association i.s.m. House of Caviar & Fine Food en Sodexho Prestige)

Op maandag 29 november vindt de grootste blindproeverij van Portugese prestigewijnen plaats die ons land ooit gekend heeft. Op basis van een uitgebreid bezoek aan Portugal, verschillende proeverijen en beoordelingen in de serieuze internationale pers heeft The Wine & Food Association i.s.m. de Portugese Ambassade/ICEP circa 150 van de beste wijnen geselecteerd die Portugal te bieden heeft.

De wijnen worden beoordeeld door een twintigtal professionals (sommeliers, vakhandel, pers), ingedeeld in drie gemengde panels. De 24 wijnen die hieruit als beste naar voren komen, zullen centraal staan tijdens een speciale lunchproeverij op de Portugese Ambassade, 6 december.

Als locatie is gekozen voor Paviljoen de Witte, het fraaie, tempelachtige gebouw in de Scheveningse duinen, ooit door Koning Willem I als buitenhuis geschonken aan zijn echtgenote, Frederica Louise Wilhelmina.

Wijnwereld op zich

Het kleine wijnland Portugal is een schatkamer voor de avontuurlijk aangelegde wijnliefhebber. Grote verschillen in microklimaat, bodemsoort en hoogteligging zorgen voor zeer uiteenlopende typen wijnen. Tel daarbij op de predominantie van autochtone, vaak regionale druivensoorten en de rijke, boeiende diversiteit is compleet. Mousserende wijnen uit Bairrada, fris fruitig wit uit de vochtige, koele Vinho Verde, krachtig zondoorstoofd rood uit de zeer droge Dourovallei, en niet minder dan drie unieke zoete versterkte wijnen (port, madera en Setúbal) - wijnsoorten en -stijlen die niet met elkaar te vergelijken zijn en dat is nog maar een greep uit het totale aanbod. Het moge duidelijk zijn: Portugal is een wijnwereld op zich.

Presentatie: nieuwe vangst kaviaar & Jamón Iberico Cinco Jotas

Na de proeverij wordt het middagprogramma voor genodigden gevuld met een aantal bijzondere presentaties onder auspiciën van House of Caviar & Fine Food.

Zo is er een workshop jamón snijden door Spaanse 'cortador', dhr. Severiano en presenteert Ashkan Mossafaian (House of Caviar & Fine Food) de eerste Jamón Iberico Cinco Jotas aan de Spaanse Ambassadeur, ZE Alfonso Dastis. Deze presentatie wordt omlijst door klassieke Spaanse amuses van de Cinco Jotas jamón, bereid door de Spaanse chef José-Maria Ferraz (Madrid), en moderne amuses bereid door de chef Gert-Jan Cieremans (Seinpost). Uiteraard wordt hierbij een passende wijn uit Jerez geschonken (Fino Quinta van Osborne).

Verder is de Amerikaanse Ambassadeur, ZE Clifford Sobel aanwezig om de

nieuwe California Sea Farm Osetra kaviaar en nieuwe vangst Iraanse kaviaar in ontvangst te nemen. Chef Erik van Loo (De Zwethheul) zal een aantal amuses met Sea Farm kaviaar bereiden die worden geserveerd in combinatie met een glas Champagne Dom Pérignon.

Extra: betaalbare kwaliteitswijnen van Les Genereux

Importeur Les Genereux verraste tijdens het 16e Proefschrift Wijnconcours met de winnende wijn in de prijscategorie tot ¤ 5,00, de Negroamaro del Salento, Domiziano, Puglia 2002. Tijdens de bijeenkomst in Paviljoen de Witte zal Ton Schaapveld namens Les Genereux een reeks wijnen presenteren waarbij de verhouding prijs/kwaliteit centraal staat.