Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Berlage-standbeeld in laatste fase van renovatie

Stadsdeel ZuiderAmstel heeft de opdracht gegeven voor het renoveren van het plateau onder de sokkel van het Berlage-standbeeld bij het Victorieplein. Het beeld zelf is vorig jaar gerenoveerd. De werkzaamheden starten 29 november 2004 en duren een week of drie. Het beeld is vorig jaar grondig schoongemaakt en zal na deze laatste fase van de renovatie in volle glorie te zien zijn.

De werkzaamheden
De bovenlaag van het plateau is niet meer te herstellen. De tegels van natuursteen zijn zodanig beschadigd, dat ze afgebikt moeten worden. Vervolgens wordt het plateau bekleed met nieuwe tegels van 50 bij 50 centimeter van antracietkleurige leisteen.

Historische waarde
H.P. Berlage (1856-1934) was bouwmeester van Amsterdam met veel invloed. Hij ontwierp niet alleen gebouwen en de inrichting daarvan, maar ook meubilair en drukwerk. Berlage heeft veel voor Amsterdam betekend. Het beeld is van historische waarde en is belangrijk voor stadsdeel ZuiderAmstel.
Het Berlage-monument is gemaakt door kunstenaar Hildo Krop (1884-1970) en geplaatst in 1966. Hij was hofleverancier en van 1916 tot 1970 een belangrijke stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Krop werkte mee aan vele Amsterdamse School bouwwerken en bruggen.

De renovatie van het plateau kost 17.000 euro. De werkzaamheden zullen in opdracht van Stadsdeel ZuiderAmstel door Firma Tetterode uitgevoerd worden. De totale renovatie van het beeld heeft 30.000 euro gekost. Verder zullen de werkzaamheden geen consequenties hebben voor buurtbewoners.