Gemeente Rotterdam

Nr. 49
25 november 2004

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 29 november t/m

5 december 2004

Wethouder Geluk opent en debatteert op Rotterdamse Jeugddebat Wethouder Pastors en Van den Anker debatteren mee in tweede en derde ronde Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) opent maandag 29 november om 10.00 uur het Rotterdamse Jeugddebat in de Raadszaal van het stadhuis. Naast het verrichten van de opening zal de wethouder ook zelf met de talentvolle jonge debaters in debat gaan over diverse politieke thema's. Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) neemt om 11.00 uur de tweede debatronde met het thema 'Islam en Jeugd' voor zijn rekening. Om 14.30 uur debatteert wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) over het onderwerp 'Jongeren en gezondheid, wat kan de gemeente hier in betekenen'? Het Rotterdamse Jeugddebat is een initiatief van de Stichting Lokaal Rotterdam. Met dit initiatief wil de stichting het debat over actuele Rotterdamse onderwerpen tussen inwoners van Rotterdam en politici zoveel mogelijk stimuleren. (Voor meer informatie: Stichting Lokaal, Deniz Özkanli, tel. 010 - 478 88 33)

Wethouder Geluk neemt handboek 'Haal je recht!' in ontvangst Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) neemt maandag 29 november om 14.00 uur in het Albeda College aan de Baljuwstraat 2 het handboek 'Inburgeren in Nederland: Haal je recht!' in ontvangst . 'Inburgeren in Nederland: Haal je recht!' is een cursus die wordt gegeven in het kader van inburgering van oudkomersvrouwen. Doel van de cursus is oudkomersvrouwen weerbaarder te maken, te informeren over hun rechten en kennis te laten maken met diverse soorten voorzieningen in hun omgeving die zich bezig houden met onder andere gezondheidszorg, huiselijk geweld en maatschappelijke participatie. (Voor meer informatie: Scala, Ineke Barendregt, tel. 010 - 443 00 00)

Wethouder Van den Anker spreekt op slotconferentie Maand van de Mantelzorg Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) spreekt op maandag 29 november om 14.15 uur op de slotconferentie Maand van de Mantelzorg die gehouden wordt in kamer 7 van het stadhuis. De aftrap voor de landelijke actie: 'Laat de mantelzorger niet barsten', wordt om 13.00 uur gegeven. Met deze actie wordt aandacht gevraagd om de mantelzorg in stand te houden. Alleen al in Rotterdam zijn 54.000 mantelzorgers; mensen die langdurig zorgen voor een hulpbehoevende in hun naaste omgeving. De bevindingen om die ondersteuning goed te organiseren komen tijdens de slotconferentie aan de orde. (Voor meer informatie: GGD, dhr P. van Rijn, tel. 010 - 433 96 95)

Wethouder Geluk gastheer tijdens bijeenkomst jeugdbeleid EU Wethouder Leonard Geluk (o.m. Jeugdbeleid) is maandag 29 november gastheer tijdens een bijeenkomst van Directeuren-Generaal Jeugdbeleid uit de lidstaten van de Europese Unie en deelnemers aan een EU-Jeugdconferentie. Hij houdt om 20.00 uur een welkomstspeech tijdens een diner in de burgerzaal in het stadhuis. De dg's Jeugd vergaderen dezelfde week samen met jongeren in Rotterdam, onder meer over een nieuw EU-Witboek Jeugd en het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuw EU-programma Jeugd (2006-2013). Geluk spreekt o.m. over de Rotterdamse aanpak van het jeugdbeleid. (Voor meer informatie: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Lubert-Jan Vonhoff, tel. 010 - 489 57 01)

Wethouder Van Sluis bezoekt Mannheim
Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) bezoekt op dinsdag 30 november Mannheim. De wethouder is delegatieleider van een promotiereis die de Rotterdam Port Promotion Council organiseert. Daarnaast is hij gastheer van het business dinner. Het bezoek staat in het teken van de versteviging van de relatie van Rotterdam en Mannheim. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Franklin Wattimena, tel. 010 - 417 34 06)

Wethouder Bolsius aanwezig bij Euromaatjesfeest
Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) is op dinsdag 30 november vanaf 19.00 uur aanwezig bij het Euromaatjesfeest in het Prinsestheater aan de Schiedamseweg 19. In het Mathenesserkwartier is begin 2002 gestart met het Euromaatjesspel. Door mee te doen aan het spel kunnen bewoners punten verdienen die vervolgens worden omgezet in euro's. Het verdiende bedrag kunnen ze in de eigen buurt investeren. Voorwaarde hierbij is dat het project de hele buurt ten goede komt. Bewoners kunnen bijvoorbeeld sparen voor het plaatsen van speeltoestellen in de wijk. Het spel is een initiatief van Projectbureau Mathenesserkwartier en is een enorm succes; er doen 2219 mensen aan mee. In oktober is de laatste ronde van het spel gespeeld. Het Euromaatjesfeest is bedoeld om het seizoen op feestelijke wijze af te sluiten en daarnaast de toekomstige mogelijkheden van het Euromaatjesspel te bespreken. (Voor meer informatie: Projectbureau Mathenesserkwartier, Marjan Vermeulen, tel: 010 - 437 89 30)

Wethouder Hulman bij masterclass Euro+Songfestival Wethouder Stefan Hulman (o.m. Kunstzaken) is op woensdag 1 december om 15.00 uur aanwezig bij een masterclass van het Euro+ Songfestival, dat plaatsvindt in Theater Het Kapelletje aan Van der Sluysstraat. Tijdens het festival, voor 50+ers, worden verschillende muziekculturen die in hoofden en harten bewaard zijn ten gehore gebracht. Vooruitlopend op de grote finale in mei 2005 worden er voorrondes en masterclasses georganiseerd. Stefan woont de masterclass met Willeke Alberti bij. (Voor meer informatie: Organisatie Euro+Songfestival, Conny Groot, of Communicatie Bestuursdienst, Lennart de Jong, tel. 010 - 417 3511)

Wethouder Pastors opent Steunpunt Woonoverlast
Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) opent op woensdag 1 december om 16.00 uur het Rotterdamse Steunpunt Woonoverlast, in de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat. Het Steunpunt Woonoverlast gaat Rotterdammers ondersteunen bij de aanpak van overlastgevende buren. Het is een initiatief van de gemeente Rotterdam en wordt uitgevoerd door het Steunpunt Wonen. De aanpak van woonoverlast is onderdeel van het actieprogramma 'Rotterdam zet door. Op weg naar een stad in Balans'. (Voor meer informatie: Communicatie dS+V, Christel de Valk, tel. 010 - 489 63 89)

Wethouders Van den Anker, Geluk en Pastors aanwezig bij slotbijeenkomst Islamdebat Wethouders Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid), Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) en Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) zijn op woensdag 1 december vanaf 20.00 uur aanwezig bij de slotbijeenkomst van de interne debatten van het Islamdebat in de Burgerzaal van het stadhuis. Tijdens een vraaggesprek spreken Van den Anker, Geluk, Pastors, een afvaardiging van de drie doelgroepen (Turken, Marokkanen en Somaliërs) en Platform Buitenlanders Rijnmond (PBR) over conclusies die zijn voortgekomen uit de interne debatten. Ook gaat men op zoek naar achtergronden of wetenswaardigheden. Johan Doesburg (Nederlands Debatinstituut) treedt hierbij op als voorzitter. Mensen in de zaal kunnen reageren door vragen te stellen of andere zaken mee geven aan de bestuurders. (Voor meer informatie: Projectbureau Sociale Integratie, Rabiaa Bouhalhoul, tel. 010 - 417 35 70)

Wethouder Bolsius reikt inburgeringcertificaten uit Wethouder Lucas Bolsius (sociale zaken, wijken en buitenruimte) reikt op donderdag 2 december, vanaf 11.00 uur inburgeringcertificaten uit aan nieuwkomers die hun inburgeringtraject hebben afgerond. De certificaatuitreiking vindt plaats in de Burgerzaal van het stadhuis en vormt een onderdeel van het inburgeringtraject. Het traject bestaat naast het leren van de Nederlandse taal ook uit beroepenoriëntatie en maatschappelijke oriëntatie. De bijeenkomst dient als stimulans voor de inburgeraar om de kennismaking met de Nederlandse maatschappij voort te zetten en is daarnaast ook een blijk van waardering van de gemeente Rotterdam. (Voor meer informatie: Afdeling Communicatie SoZaWe, Emmy Vallen, tel: 010 - 453 39 74)

Wethouder Van Sluis ondertekent contract warmtekrachtkoppeling Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) ondertekent op donderdag 2 december om 12.15 uur samen met de heer Frints (directielid van Essent) het contract van de Warmtekrachtkoppeling (WKK) voor Hoek van Holland. De ondertekening heeft plaats in kamer 113 van het stadhuis. (Voor meer informatie: projectcommunicatie Gemeentewerken, Nicolette Goossens, tel. 010 - 489 78 66)

Wethouder Hulman bij bijeenkomst KOORTS
Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken en Vervoer) is op donderdag 2 december om 16.30 uur aanwezig bij de eerste bijeenkomst van KOORTS, het culturele festival dat volgend jaar in Rotterdam wordt gehouden. Hij zal worden geïnterviewd door Liesbeth Levy en de openingshandeling verrichten. De eerste bijeenkomst van KOORTS wordt georganiseerd in Calypso, Mauritsweg 5. (Voor meer informatie: KOORTS, Ruth Giebels, tel. 06 - 20 17 87 67 of Communicatie Bestuursdienst, Lennart de Jong, tel. 010 - 417 35 11)

Wethouder Van Sluis opent bijeenkomst P&Odium
Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) opent op donderdag 2 december om 17.00 uur de bijeenkomst P&Odium in Ahoy'. P&Odium is een initiatief van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam en organiseert jaarlijks voor het Rotterdamse MKB bijeenkomsten over werkgelegenheid en MKB. Het thema van deze bijeenkomst is jeugdwerkloosheid. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Franklin Wattimena, tel. 010 - 417 34 06)

Wethouder Geluk neemt deel aan Jeugddebat over Respect Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) neemt donderdag 2 december om 20.00 uur deel aan het Jeugddebat over Respect in Off-Corso aan de Kruiskade 22. Dienst Stedelijk Onderwijs organiseert dit jongerendebat als sluitstuk van November JeugdMaand. Doel van het debat is na te gaan wat jongeren uit verschillende bevolkingsgroepen in Rotterdam met elkaar (ver)bindt en hoe jongeren het jong zijn in Rotterdam ervaren. Het debat wordt rechtstreeks uitgezonden door RNN7. (Voor meer informatie: Dienst Stedelijk Onderwijs, Lonny Derwort, tel. 010 - 891 44 43 of 06 - 53 18 29 45)

Burgemeester Opstelten krijgt jubileumboek Maaszicht overhandigd Burgemeester mr. Ivo Opstelten krijgt op vrijdag 3 december om 16.00 uur het jubileumboek van pension Maaszicht overhandigd, dat plaatsvindt aan de Walenburgerweg 31. In het jubileumboek, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van pension Maaszicht, komen zwerfkinderen aan het woord over hun dromen en ambities. De jongeren hebben hun idool als voorbeeld genomen. Bekende Nederlanders hebben gesprekken gevoerd met de jongeren over het verleden, de ambities en niet te vergeten de toekomst. Deze ontmoetingen zijn door verschillende schrijvers en een fotograaf in het jubileumboek vastgelegd. (voor meer informatie: Fact Promotional Works, Nikki Petit, tel. 010 - 436 47 00)

Burgemeester Opstelten opent restaurant La Cazuela Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op vrijdag 3 december om 17.30 uur het Caribisch restaurant La Cazuela aan de Dordtselaan 75c. Onder het motto 'Samen pakken we de Dordtselaan blok voor blok aan!' is er weer een mijlpaal bereikt in de verbeteraanpak. Naast de woningverbetering en acties op het gebeid van schoon, heel en veilig wordt er ook geïnvesteerd in het aantrekken van goede ondernemers. Eigenaar Reza Taybi is een begrip in Rotterdam en heeft als eerder zijn sporen verdiend in de horeca. Eerder was hij mede-eigenaar van Dizzy en al 15 jaar gastheer bij Grand-café Dudok. De opening van het restaurant La Cazuela draagt toe aan een positief imago van de Dordtselaan. (Voor meer informatie: Projectbureau Tarwewijk, Trudy de Bruin, tel. 010 - 485 16 8)

Burgemeester Opstelten overhandigt Nora Storm eerste exemplaar boekje "Belevenissen van Nora Storm gedurende 10 jaar Rotterdamse Junkiebond"
Burgemeester mr. Ivo Opstelten overhandigt op vrijdag 3 december om 18. 00 uur aan Nora Storm het eerste exemplaar van het boekje "De belevenissen van Nora Storm gedurende 10 jaar Rotterdamse Junkiebond". De burgemeester spreekt haar toe tijdens een receptie in Off-Corso (Kruiskade 22). Dit boekje is uitgebracht ter gelegenheid van het feit dat Nora Storm in december 2004 tien jaar voorzitter is van de Rotterdamse Junkiebond. Tijdens haar voorzitterschap zijn Nora's Nest (het woonproject voor verslaafden) en Topscore (het uitzendbureau voor verslaafden) in Rotterdam begrippen geworden. (Voor meer informatie: Programmabureau Veilig, Robbert van Heiningen, Tel. 010 - 417 33 84 / 06 - 51 01 35 73)

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam