Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 26 november 2004

PRIMEUR: HET EUROPESE GRONDWETSSPEL

EUROCRATIE

Precies één maand na de ondertekening van de Grondwet voor Europa door de regeringsleiders en Staatshoofden wordt het Europese Grondwetsspel EUROCRATIE in Amsterdam gepresenteerd. De presentatie vindt plaats op maandag 29 november a.s. vanaf 13.45 uur in de Foyer van Felix Meritis (Keizersgracht 324) in de marge van het Forum Amsterdam: European Identities dat door tal van cultuurdragers en politici zal worden bijgewoond.

Eurocracy is cool. Scholieren en studenten die dit voorjaar hebben meegedaan aan de campagne om de Grondwet aangenomen te krijgen, kwamen unaniem tot de conclusie dat Eurocracy cool is. De EU is inmiddels met tien nieuwe lidstaten uitgebreid, de Grondwet voor Europa is op 29 oktober in Rome ondertekend en dus verschijnt de nieuwe editie van het spel over de Europese Grondwet: EUROCRATIE.

De gedachte achter het spel is nu als volgt:De Grondwet garandeert de individuele rechten van de burgers van de Europese Unie, waaronder het actief en passief kiesrecht. De Grondwet voorziet tevens in de benoeming van een vaste voorzitter van de Europese Raad (president). Het belangrijkste verschil tussen spel en werkelijkheid is dat de Grondwet het passief kiesrecht beperkt tot het lidmaatschap van de gemeenteraad en het Europees Parlement, terwijl het spel Eurocratie iedere burger de kans biedt om zelf PRESIDENT VAN DE EUROPESE UNIE te worden.

De presentatie van het Grondwetsspel Eurocratie vormt een unicum in de constitutionele geschiedenis. Het zal de eerste keer zijn dat er een maand na de ondertekening van een grondwet al een spel gepresenteerd wordt, waarvan de regels op die Grondwet gebaseerd zijn. Europe is cool.

Voor nadere inlichtingen:
Jaap Hoeksma, Euroknow
Tel 020 770 55 62
j.hoeksma@chello.nl

Committee of Friends of Eurocracy: Guy Verhofstadt, J.P. Balkenende , Sir Edward Heath, Nicole Fontaine, Gijs de Vries, Hans-Gert Pöttering, Dr Helmut Schmidt, Max van der Stoel, Wilfried Martens, Jacques Santer, Willy de Clercq, J.M. Gil-Robles en Peter Snow

F O R U M A M S T E R D A M :

EUROPEAN IDENTITIES

Felix Meritis

maandag 29 november, aanvang 14.00 uur

Kaarten à ¬ 12,50 zijn verkrijgbaar aan de kassa van Felix Meritis, Keizersgracht 324, NL-1`016 EZ Amsterdam (ma t/m vr 9.00-19.00 uur).

Reserveren 020 623 13 11, receptie@felix.meritis.nl

voor meer informatie zie www.felix.meritis.nl