Plant Research International

persbericht / nr. 2004-06, 29 november 2004

Genoom economisch belangrijke schimmel binnenkort bekend

Plant Research International zet belangrijke stap in strijd met tarweziekte nummer één
Het Amerikaanse Joint Genome Institute (JGI) van het Department of Energy gaat op gezamenlijk initiatief van Plant Research International B.V., onderdeel van Wageningen UR, en de Amerikaanse Purdue University het genoom van Mycosphaerella graminicola sequencen.

De schimmel M. graminicola veroorzaakt septoria tritici bladvlekkenziekte in tarwe, de nummer één ziekte in de Europese tarweteelt. De jaarlijkse kosten die zijn gemoeid met de bestrijding van deze ziekte liggen op zo'n 600 miljoen euro, dat is 70% van het totale budget dat aan fungiciden verspoten wordt. Mede door de volledige genoomsequentie die dit onderzoek oplevert, wordt Mycosphaerella één van de belangrijkste modelschimmels in de plantenziektenkunde. Het geslacht Mycosphaerella omvat meer dan 1.000 soorten. Een groot aantal van deze soorten veroorzaakt economisch belangrijke plantenziekten in gematigde en tropische gebieden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het Community Sequencing Program van het Amerikaanse Department of Energy. Dit programma geeft wetenschappers over de hele wereld de mogelijkheid om door het Joint Genome Institute genoomanalyses te laten uitvoeren.

Plant Research International verricht al jaren onderzoek aan Mycosphaerella en heeft in samenwerking met vele internationale groepen en de industrie baanbrekende resultaten bereikt. Het sequencing project met het JGI betreft één van de standaard isolaten van Plant Research International en is een belangrijke bekroning van dit onderzoek.

---