Ingezonden persbericht


van: Jonge Socialisten in de PvdA

aan: de redactie politiek / buitenland

betreft: Midden-Oosten / Arafat / EU voorzitterschap

datum: 12 november 2004

----------
Nederlands voorzitterschap moet Europa verantwoordelijkheid laten nemen voor Vrede. JS voeren actie bij EU top over Midden-Oosten

Arafat is dood, en als Europa nog langer aan de zijlijn blijft staan zal ook de kans op vrede spoedig gestorven zijn. Met alles wat op Arafat aan te merken viel, hij was wel de democratisch gekozen leider van de Palestijnen en de enige die op dit moment nog draagvlak voor meer Palestijnse concessies had kunnen krijgen als de Israëlische regering hiertoe een opening had geboden

Zijn dood, en het machtsvacuüm dat hierdoor is ontstaan, vormt een verdere complicatie voor wat over is van het vredesproces. De internationale gemeenschap moet zich daarom meer dan ooit hardmaken voor een duurzame oplossing van het conflict. De Palestijnen hebben door Israëlische maatregelen al jaren niet de mogelijkheid gekregen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Nieuwe verkiezingen zijn door de vele reisbeperkingen, uitgaansverboden en de verwoeste infrastructuur niet op korte termijn realiseerbaar. Het gevaar is hierdoor levensgroot dat de Israëlische regering zal trachten om zonder enige onderhandelingen een "compromis" aan de Palestijnen op te leggen. Een dergelijk "compromis" zal dan in het beste geval neerkomen op een verdere Bantoestanisering van de Palestijnse gebieden en continuering van het geweld. Israel wordt dan een appartheidsstaat en neemt daarmee dan definitief afscheid van de democratie.

Europa moet, per direct, een grotere rol opeisen om het vredesproces weer op de rails te krijgen door gebruik te maken van alle diplomatieke en economische machtsmiddelen, maar óók door het bieden van vergaande hulp en langdurige veiligheidsgaranties aan Israël wanneer haar regering meewerkt aan een eerlijke oplossing van het conflict.

Het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie organiseert op maandag 29 en dinsdag 30 november een Euro-Med top in Den Haag. De JS zullen op dan op ludieke wijze Europa op haar verantwoordelijkheid wijzen en op actie andringen. "Als de regering Balkenende nog iets van haar EU voorzittersschap wil maken ligt hier haar kans." Aldus de Jonge Socialisten in de PvdA.

***** EINDE PERSBERICHT *****
Noot voor de redactie,