Gemeente Eindhoven

Persbericht: 15 november 2004, no. 264

College stelt voor tarieven OZB voor 2005 te verlagen

De waarden van de onroerende zaken in Eindhoven zijn de laatste jaren aanmerkelijk gestegen. Voor de woningen gaat het gemiddeld over ruim 55 procent. Het doorberekenen van deze waardestijging zou een aanzienlijke meeropbrengst van de gemeentelijke onroerende zaakbelasting (OZB) betekenen. Burgemeester en wethouders willen dit echter niet en willen tevens een flinke lastenverzwaring voor de burgers voorkomen. Om dat te verwezenlijken stelt het college de gemeenteraad voor de OZB-tarieven voor 2005 gemiddeld evenredig aan de waardestijging te verlagen. De toename van de totale opbrengst van de OZB in Eindhoven in 2005 blijft daarmee beperkt tot twee procent. Dit percentage is het vastgestelde prijsindexcijfer voor 2005.

Dat staat te lezen in het Raadsvoorstel tot het vaststellen van de verodening op de heffing en invordering van de onroerende zaakbelasting in 2005. Dit voorstel is vandaag naar de leden van de Raadscommissie Financiële Pijler verstuurd. De raadscommissie behandelt het voorstel op 29 november aanstaande.

Stijging waarden
Of in individuele gevallen uiteindelijk meer of minder dan in 2004 aan OZB betaald moet worden, hangt af van de waardestijging van het betreffende onroerend goed.
De waarden van de onroerende zaken zijn de afgelopen jaren in Eindhoven flink gestegen. Vooral woningen zijn aanzienlijk in waarde gestegen, zoals overal in Nederland.
Als men de waarde daarvan in Eindhoven, gemeten op 1 januari 2003, vergelijkt met de waarde op 1 januari 1999 gaat het om een gemiddelde stijging van 55,49 procent.
Deze beide data zijn niet willekeurig gekozen. Het zijn de peildata zoals die zijn vastgesteld in de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). 2005 is het eerste jaar waarin de WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2003 wordt gebruikt voor de aanslag OZB van woningen en bedrijfspanden. Op basis van deze nieuwe WOZ-waarden zijn de tarieven OZB voor 2005 berekend. De WOZ-waarde staat vermeld op de gecombineerde aanslag gemeentelijke heffingen / WOZ-beschikking, die eind februari 2005 aan iedere eigenaar en gebruiker van een onroerende zaak wordt toegezonden.

Meer informatie over de WOZ is te vinden op de gemeentelijke web-site, www.eindhoven.nl, onder de naam woz-portaal.

© 2004 Gemeente Eindhoven